Többen meghaltak az Európa-szerte pusztító viharokban

2024.07.01. 10:26
Összesen heten haltak meg a hétvégén a Franciaországban, Svájcban és Olaszországban pusztító súlyos esőzésekben. Svájcban emellett több száz embert kellett evakuálni, miután a kiáradt a Rhone, valamint a mellékfolyói.

A hétvégén Franciaországot, Svájcot és Olaszországot sújtó kegyetlen viharok és özönvízszerű esőzések hét ember halálát okozták – írja a The Guardian.

Három 70-es és 80-as éveiben járó ember halt meg a Franciaország északkeleti részén fekvő Aube régióban szombaton, amikor a heves szélben egy fa összezúzta az autót, amelyben utaztak – közölte a helyi hatóság. Tájékoztatásuk szerint egy negyedik utas kritikus állapotban van.

A szomszédos Svájcban ugyancsak szedte áldozatait a szélsőséges időjárás. Itt négy ember meghalt, egy másik pedig eltűnt. Hárman akkor haltak meg, amikor a szakadó esőzések földcsuszamlást idéztek elő délkeleten, Ticino kantonban. A délnyugati Wallis kantonban, Saas-Grundban egy embert az egyik szállodában találtak holtan – közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy valószínűleg a gyorsan emelkedő árvíz érte váratlanul. Eközben egy másik férfi eltűnt, és azóta sem találják.

Az esőzések miatt rengeteg embert kellett evakuálni. Több száz embert evakuáltak és utakat zártak le, miután a Rhone és mellékfolyói több helyen is kiöntöttek.

Peccia városából 300 embert menekítettek ki, akik egy focitorna miatt látogattak ide, míg a Mognóban található üdülőtáborból közel 70 ember evakuálásáról kellett gondoskodnia a katasztrófavédelemnek. A rendőrség szerint a rossz időjárás különösen megnehezítette a mentési munkálatokat, több völgy megközelíthetetlen és el van vágva az elektromos hálózattól, miközben a kanton egy része ivóvíz nélkül maradt.

Az észak-olaszországi Aosta-völgyben az internetezők látványos áradásokról és megduzzadt folyókról készült képeket osztottak meg a hegyoldalakon.

Mint a lap írja, a tudósok szerint az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozás fokozza a szélsőséges időjárási események, például az árvizek és viharok súlyosságát, gyakoriságát és hosszát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport