Mexikó kiadta az Egyesült Államoknak a Sinaloa-kartell egyik befolyásos tagját

2024.07.01. 07:15
Sergio Miguel Vega Mendoza egy bűnszervezet magas rangú tagjaként az Egyesült Államokban való terjesztésre szánt nagy mennyiségű kábítószer szállításának koordinálásáért és felügyeletéért volt felelős.

Mexikó kiadta a nagy hatalmú Sinaloa-kartell egyik befolyásos tagját az Egyesült Államoknak – írja az MTI a mexikói főügyészségre hivatkozva.

Sergio Miguel Vega Mendozát tavaly nyáron tartóztatták le Mexikóvárosban, egy kolumbiai szövetségi bíróság körözése alapján. Mendoza egy bűnszervezet magas rangú tagjaként az Egyesült Államokban való terjesztésre szánt nagy mennyiségű kábítószer szállításának koordinálásáért és felügyeletéért volt felelős.

A mexikói média arról írt, hogy a férfi közel állt Ivan Archivaldo Guzman Salazarhoz, a Sinaloa-kartell vezetőjének, Joaquin „El Chapo” Guzmannak a legidősebb fiához, aki jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban.

Azt követően, hogy El Chapót 2016-ban kiadták az Egyesült Államoknak, fiai vették át a kartell irányítását. Egyiküket, Ovidio Guzmant 2023 szeptemberében adták át az amerikai hatóságoknak.

Merrick Garland amerikai főügyész közölte, hogy a többi testvér – Joaquin, Ivan Archivaldo és Jesus Alfredo Guzman – elfogását és átadását kéri, akiket szövetségi kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekkel vádolnak.

Az Egyesült Államok kábítószer-ellenes ügynöksége (DEA) komoly erőket vetett be a Sinaloa-kartell ellen, amelyet a fő bűnösnek tart az Egyesült Államokban évente több tízezer ember halálát okozó ópiát, a fentanil kereskedelmében.