Újra találkozhat Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij

2024.07.01. 16:23
A két ország vezetője az EU-csúcs után hamarosan újra láthatja egymást. Volodimir Zelenszkij gratulációját is kifejezte Magyarország felé, de Belgium elnökségéről is beszélt.

Volodimir Zelenszkij X-csatornáján gratulált Magyarországnak a soros elnökség átvételéhez.

Az ukrán államfő a közös érdekek és célok előremozdításáról is írt a bejegyzésében: „Ukrajna az EU-hoz vezető úton haladva készen áll arra, hogy hozzájáruljon ezekhez az erőfeszítésekhez, és hogy megerősítse Európát.”

A bejegyzés folytatásában Alexander de Croo belga vezetőt is köszöntötte, amiért jelentős lépéseket tett Európa egészének megerősítése érdekében.

Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai, az 50 milliárd eurós ukrán hitelkeret fontos lépések az orosz eszközök mozgósításának megakadályozására, két szankciócsomag, valamint az Európai Békefenntartási Eszköz részeként az Ukrajna Támogatási Alap

– tette hozzá Volodimir Zelenszkij. 

Ismét találkozhat Orbán és Zelenszkij? 

Jevropejszka Pravda  információi szerint az ukrán és a magyar államfő hamarosan újra látja egymást.

A portál szerint Orbán Viktor akár pár nap múlva is találkozhat Volodimir Zelenszkijjel.

Mint írták, a találkozóra valószínűleg Ukrajnában kerülhet sor, a Kijev és Budapest közötti kapcsolatok javítására irányuló erőfeszítések részeként, válaszul az EU nyomására (ha valóban találkoznak, akkor elképzelhető, hogy ez Kárpátalján történik meg, ahol Szijjártó Péter is járt az idei év elején). 

Az EU-csúcson látták egymást utoljára

Olha Sztefanyisina ukrán miniszterelnök-helyettes egy ukrán  tévécsatorna műsorában szóba hozta Zelenszkij és Orbán legutóbbi találkozását is. „Alig fél év telt el azóta, hogy az ukrán elnök megpróbált találkozót szervezni Orbánnal Argentínában, amit a magyar miniszterelnök nem akart, egészen két nappal ezelőttig. Az EU-csúcson Orbán alkalmat keresett arra, hogy fontos kérdésekről beszéljen Zelenszkijjel” – mondta.

Amint arról az Index is beszámolta napokban az Európai Unió csúcstalálkozóján találkozott egymással Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A közösségi médiában fellelhető videófelvételek szerint a magyar kormányfő volt az, aki a beszélgetést kezdeményezte. Mivel a találkozást egyik fél sem kommentálta, nem tudni, hogy miről beszélhettek egymással.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit szerdán is percről percre követjük ebben a cikkünkben.