Újabb párt csatlakozik Orbán Viktor alakuló EP-frakciójához

2024.07.01. 13:35
A portugál Chega is csatlakozik a Patrióták Európáért (Patriots of Europe) EP-frakcióhoz. A párt elnöke, André Ventura Facebook-videóban azt mondta, hivatalosan szerdán jelenthetik be a csatlakozásukat.

Bejelentette csatlakozási szándékát a Herbert Kickl, Andrej Babis és Orbán Viktor kezdeményezésére megalakult Patrióták Európáért (Patriots of Europe) EP-frakcióhoz a portugál Chega (Elég!) párt – számolt be Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután. 

André Ventura, a  portugál szélsőjobboldali populista párt elnöke a párt Facebook-videójában jelezte, hogy a tervek szerint szerdán erősítik meg hivatalosan is a csatlakozásukat.

A 2019-ben alakult Chega népszerűsége folyamatosan nő. Az öt évvel ezelőtti portugáliai parlamenti választásokon egy mandátumot szereztek, 2022-ben viszont már tizenkettőt. A június 9-ei EP-választásokon pedig két képviselői helyet kaptak a szavazóktól. A párt nagy hangsúlyt fektet a bevándorlásra, az iszlámra és a „politikai korrektségre”.

Ez lehet az egyik legerősebb európai parlamenti frakció

Mint azt Index is megírta, egy úgynevezett patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciójának (ANO) elnöke.

A miniszterelnök szerint egy olyan politikai formációt hoznak létre, ami „hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz”. Azt is hozzátette, ez napokon belül bekövetkezik.

Ahhoz, hogy a Patrióták Európáért  új európai parlamenti frakcióvá váljon, két fontos feltételnek kell teljesülnie: egyrészt legalább 23 európai parlamenti képviselőre van szükségük, illetve legalább hét tagállam képviselőinek kell összefogniuk a képviselőcsoport megalakításához.