Huligánok támadtak szíriaiak üzleteire Törökországban

2024.07.01. 22:00
Huligánok támadtak hétfőn szíriaiak üzleteire Törökország középső részén – erősítette meg Ali Yerlikaya belügyminiszter a korábbi médiajelentéseket.

Ali Yerlikaya az X-en azt írta, Kayseriben házakat és járműveket rongáltak meg. Recep Tayyip Erdogan török államfő az incidenssel kapcsolatban kijelentette: „Elfogadhatatlan, hogy házakat gyújtsanak fel, rongáljanak és egész utcákat borítsanak tűzbe.”

A garázda támadások előzménye, hogy őrizetbe vettek egy szír férfit, aki a gyanú szerint szexuálisan molesztálta hétéves unokatestvérét – jelentette az Anadolu állami hírügynökség az MTI tájékoztatása szerint. A belügyminiszter megerősítette: az incidensekkel kapcsolatban hatvanhét embert előállítottak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet szerint halálos kimenetelű összecsapások törtek ki a török megszállás alatt lévő észak-szíriai területen, amelyek kiváltó okai között voltak a kayseri támadások is. Az összecsapásokban fegyveres tüntetők, a török haderő katonái, illetve a velük szövetségeses milíciák vettek részt. Egy tüntetőt halálosan megsebesítettek.

Törökországban a felmérések szerint egyre nagyobb az ellenséges érzület a szírek és más arab országokból származók iránt. Egy 2022. évi közvélemény-kutatás szerint a törökök azt akarják, hogy a szírek hagyják el az országot. Sokan bírálják Erdogan elnök menekültpolitikáját. A fajgyűlölő ellenségeskedés szintén megnőtt a közösségi médiában.