Lecsapott a Beryl hurrikán, a földdel tett egyenlővé egy szigetet

2024.07.02. 09:13
Az atlanti hurrikánszezon valaha volt legkorábban érkező ciklonja, a Beryl már legkevesebb egy emberéletet követelt és ezreket hagyott áram nélkül a Karib-tenger térségében. A hurrikán Mexikó felé tart, amelyet a hét vége felé ér el.

Az Atlanti-óceánon keresztül a Karib-tenger térségébe érkezett az ötös kategóriájú Beryl hurrikán, amely legalább egy ember életét követelte és a földdel tette egyenlővé Carriacou-szigetet. A szezon első, rendkívül veszélyes hurrikánja Mexikó felé halad tovább, de már veszítve erejéből – írja a BBC

Amíg a hurrikán a Windward-szigeteken keresztül a Karib-tenger keleti részén haladt át, katasztrofális károkat okozott Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken, valamint Grenadában is. A széllökések sebessége elérte az óránkénti 241 kilométert is. 

A Beryl hurrikán elpusztított egy szigetet

Az atlanti hurrikánszezon – amely június 1-től november 30-ig tart – legkorábban érkező hurrikánja, a Beryl miatt figyelmeztetést adtak ki Barbados, Saint Lucia, Saint Vincent, Grenada, Tobago és a Grenadine-szigetek térségére. 

Amerikai hurrikánszakértők szerint az év ezen időszakában az ilyen erős hurrikántevékenység nagyon ritkának és különösen veszélyesnek számít. Pusztításának már legkevesebb egy halottja van, továbbá több ezer ember maradt áram nélkül.

A közösségi médiában megjelent videók és képek tanúsága szerint óriási károkat okozott a hurrikán: a felvételeken leszakadt tetejű házak és romok között kutakodó emberek láthatók. 

Fél óra alatt Carriacou a földdel vált egyenlővé

– mondta Dickon Mitchell grenadai miniszterelnök.

A térségben repülőtereket és üzleteket zártak be, a lakosokat pedig arra szólították fel, hogy a vihar közeledtével keressenek menedéket, mert még nincsenek túl a nehezén. 

Jamaicára hurrikánriadót adtak ki, ami azt jelenti, hogy a régióban szerdára várhatók a hatalmas viharok.