Mexikóban sokan meghaltak két drogkartell összecsapásában

2024.07.02. 08:14
Összecsapott két drogkartell Mexikóban, a déli Chiapas államban. A hétfői információk szerint legalább 19 ember életét vesztette, akik közül legalább négynek guatemalai személyi igazolványa volt.

Legalább 19 ember, köztük négy guatemalai halt meg Mexikóban két drogkartell összecsapásában a déli Chiapas államban – közölte hétfőn a biztonsági minisztérium az MTI szerint.

Az események múlt pénteken történtek La Concordia városában, néhány órányi autóútra a guatemalai határtól. Az első vizsgálatok szerint „összecsapás” történt a Sinaloa-kartell, valamint a Chiapas- és Guatemala-kartellként azonosított rivális frakció között.

A hatóságok rámutattak, hogy a két bűnözői csoport „a határvidék ellenőrzéséért harcol”, és a közlemény szerint megállapítást nyert, hogy az elhunytak közül legalább négynek guatemalai személyi igazolványa volt.

A kartellekkel kapcsolatos erőszakos cselekményeknek mintegy 450 ezer halottja és több mint százezer eltűntje van Mexikóban 2006 óta, amikor Felipe Calderon elnök katonai csapatokat vetett be a kábítószer-kereskedelem ellen.

Júniusban a mexikói hatóságok több mint négyezer embert helyeztek el, akik a La Concordiától mintegy száz kilométerre északra fekvő Tula városból menekültek el a szervezett bűnözéssel összefüggő, többnapos erőszakos cselekmények miatt.

Májusban is több mint tízen haltak meg

Ahogyan arról az Index is beszámolt, májusban tizenegyen haltak meg a Mexikó déli részén lévő Chiapas államban kitört lövöldözésben. Akkor az incidens a kábítószer- és emberkereskedelem tranzitútvonalán elhelyezkedő Chicomuselo városánál tört ki.

Bár a térségben a rivális kábítószerbandák között is összecsapások robbantak ki, úgy tudni, az akkori lövöldözésnek több civil áldozata is volt.

A Guatemalával határos Chiapas államban a Sinaloa- és a Jalisco-kartell állandó harcot vív a területekért. A bűnbandák folyamatosan próbálják erőszakkal beszervezni a helyi lakosokat, felügyelni az ember-, kábítószer- és fegyvercsempészet útvonalait, ezért több ezer ember kényszerült elhagyni lakhelyét.