2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Miközben Orbán és Zelenszkij Kijevben tárgyalt, Szijjártó és Lavrov telefonon egyeztettek

2024.07.02. 20:30
Mialatt úgy tűnik, hogy Orbán Viktor a magyar–ukrán kapcsolatok helyreállításáért dolgozik Kijevben, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonbeszélgetést bonyolított le.

Miközben Orbán Viktor magyar miniszterelnök Kijevben tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a magyar fél kezdeményezésére telefonbeszélgetést folytatott Szijjártó Péterrel – közölte az orosz külügyminisztérium.

A közlemény szerint a felek méltatták az orosz–magyar politikai párbeszéd színvonalát, és hangsúlyozták, hogy a kétoldalú együttműködés a rendkívül nehéz nemzetközi helyzet ellenére folyamatosan fejlődik az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök jegyében.

A felek véleményt cseréltek a nemzetközi napirend aktuális kérdéseiről. Az ukrán válság megvitatása során a két miniszter megállapította, hogy Kijevnek feltétel nélkül biztosítania kell az országban élő valamennyi nemzeti kisebbség jogait

– áll a közleményben.

Orbán Viktor tizenkét év után ismét Kijevben tárgyal

Orbán Viktor magyar miniszterelnök mindenki meglepetésére kedd reggel Kijevbe utazott, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó legfontosabb témái között a béke megteremtésének lehetőségei, valamint az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései is szerepeltek.

A miniszterelnök mellett a kijevi magyar delegáció tagja még Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs, Bóka János, az európai ügyekért felelős miniszter, Bíró Marcell, a kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadója és Íjgyártó István, a kijevi magyar nagykövet.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy az EU-elnökség átvétele után az első útja Kijevbe vezetett, mert a béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Orbán Viktor nagyra értékelte Zelenszkij békéért tett erőfeszítéseit, ugyanakkor úgy látja, hogy az ukrán elnök kezdeményezése túl sok időt vesz igénybe. Helyette egy határidőhöz kötött tűzszünetre hívta fel az ukrán elnök figyelmét, amely szerinte felgyorsítja a béketárgyalások folyamatát.

A magyar kormányfő ajánlata azonban nem nyerte el az ukrán sajtó tetszését. Az Ukrajinszka Pravda indulatosan számolt be Orbán Viktor ötletéről. 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Volodimir Zelenszkij elnökkel Kijevben folytatott megbeszélései során támogatta az azonnali tűzszünet gondolatát, amely minden oroszbarát »béketervben« szerepel

– olvasható a cikkben.

Magyarország békülne Ukrajnával?

Orbán Viktor kitért a kétoldalú kapcsolatokra is, kiemelve, ideje volt már, hogy megtörténjen a találkozó, ugyanis számos olyan ügy van, amely rendezést kíván. A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy „a múlt vitáit megpróbáljuk magunk mögött hagyni, és az előttünk álló időszakra összpontosítsunk”.

Meglepő gesztus volt a magyar miniszterelnöktől, hogy amikor Volodimir Zelenszkij egy magyarországi ukrán tannyelvű iskola megnyitásának tervét vázolta fel magyar tárgyalópartnerének, akkor Orbán Viktor felajánlotta támogatását. Külön kiemelte, hogy a nagyszámú ukrán menekült Magyarországra érkezése miatt szükség van az oktatásukra.

Mi nem csak megértjük ezt az igényt. A magyar állam átvállalja ennek az iskolának a finanszírozását. Annyi ukrán iskolát fogunk nyitni, amennyire szükség van. Fontos számunkra, hogy az ukránok otthon érezzék magukat Magyarországon

– mondta a magyar miniszterelnök.

A magyar kormányfő arra is ígéretet tett, hogy Magyarország, erejéhez mérten, szívesen részt vesz az ukrán gazdaság modernizálásában, ugyanakkor ehhez rendezett kereteket szeretne.

Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor az ukrán fővárosban abban egyezett meg, hogy egy olyan kétoldalú megállapodást dolgoznak ki, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.