2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Véletlenül szupertitkos amerikai vizidrónt fotózott a Google

GettyImages-1424621767
2024.07.03. 18:30
A sasszemű felhasználók a GoogleMapsen szúrták ki a hadititoknak minősülő, egészen egyedi kialakítású víz alatti fegyvert. A Manta Ray – formája alapján – az ördögrájáról kapta nevét.

Az elmúlt napokban viharos gyorsasággal terjedt az interneten egy műholdas felvétel. A kaliforniai Port Hueneme haditengerészeti támaszpont dokkjában ugyanis egy egészen egyedülálló vízi drón pihent – jelentette a New York Post.

A katonai fejlesztésű harci eszközről eddig nem sokat lehetett tudni a nevén kívül. A Manta Ray a méretes atlanti ördögrájáról kapta a nevét, mert formája hasonló a több mint egy tonnás haléhoz, amelynek hossza 3-5 méter, úszóinak fesztávolsága 4,5-7 méter, de 9,1 méteres példánnyal is találkoztak már. A Manta Ray a tengeri élőlényhez hasonlóan áramvonalas, sima felületű, és egyik ismérve, hogy alacsony fogyasztású üzemmódban hosszú ideig képes lesben állni a víz alatt.

Úgy néz ki, mint egy űrhajó a Csillagok háborújából

jegyezte meg egy felhasználó az X-en.

Amerikai hadititkot szúrt ki a Google – írták a közösségi médiában.

Mások közzétették a pontos koordinátákat, amelyekkel a Google térkép- vagy Föld-alkalmazásában bárki rákereshet a műholdas fotóra: 34°09'12"N 119°12'31"W.

És íme az eredmény:

Sikeres tesztelés

A Manta Rayt az amerikai haditengerészet megrendelésére a Northrop Grumman fejlesztette ki a nagy hatótávolságú víz alatti fegyverek projekt részeként. A gyártó szerint a kifinomult technológiával rendelkező, önjáró, autonóm víz alatti jármű „nagyon hosszú ideig” képes hibernálódni a tengerfenéken.

Az időtartamot nem részletezték, de a gyártó a három hónapig tartó sikeres víz alatti tesztek után közzétett egy felvételt a legénység nélküli, „motoros rájáról”.

A Manta Ray teljes körű próbája után bebizonyosodott, hogy a jármű készen áll a bevetésre

– tudatta közleményében Kyle Woerner, a Manta Ray programmenedzsere, aki szűkszavúan csak annyit árult el, hogy a drón „hatékony, felhajtóerő által vezérelt siklással közlekedik a vízben”.

Atomtöltettel is felszerelhető

Annyit tudni még róla, hogy „többféle méretű és típusú raktérrel tervezték”, így a legkülönbözőbb küldetésekre alkalmas.

Moduláris felépítésű, egyszóval szétszerelhető, így hagyományos konténerekben is szállítható. A Manta Ray tehát nem igényel különleges kikötői létesítményt.

A vízi dróntechnológia fejlesztésével az Egyesült Államok az orosz és a kínai tengeralattjáró-műveleteket próbálja ellensúlyozni – állítják katonai szakértők.

Az atomtöltetekkel is felszerelhető Manta Ray hatótávolsága – amerikai források szerint – csaknem tízezer kilométer, a sebessége pedig elérheti a 100 csomót, azaz több mint 180 kilométert óránként.

(Borítókép: Az amerikai haditengerészet egyik tisztje szolgálat közben Gdyniában, Lengyelországban  2022. szeptember 17-én. Fotó:  Omar Marques / Getty Images)