2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Egész Franciaország leállhat, ha nem lesz kormányalakítás – véli a szakértő

2024.07.03. 07:22
Yann Caspar, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója úgy véli, hogy a francia választások első fordulós eredménye aggasztó képet fest, hiszen Macron már biztosan nem szerez többséget, a koalícióra pedig egészen kicsi az esély. Így az sem kizárt, hogy ha a második forduló is patthelyzettel zárul, hogy leállhat egész Franciaország, de még az erőszakos cselekmények sem kizártak.

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés nyerte a francia választások első, vasárnapi fordulóját, amin Emmanuel Macron elnök pártja csak a harmadik helyen végzett, ugyanis még a baloldali Új Népfront is megelőzte őket.

Le Pen és Macron között több mint 13 százalékos a különbség előbbi javára, így már biztosra vehető, hogy Macron nem tud majd többséget kialakítani a francia nemzetgyűlésben, egy koalíció pedig eléggé esetleges lenne minden tekintetben.

Yann Caspar, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója az InfoRádióban azt mondta, hogy Franciaországban „politikai földrengés” volt – Magyar Péter egyébként pont ugyanezt mondta a június 9-i választások éjszakáján a magyar eredményekről –, amely nemigen kedvez Macronnak. A legvalószínűbb folytatásnak azt tartja, hogy az elnök együttműködési tárgyalásokat kezdeményez a második helyen végzett baloldali tömörüléssel, de nem lát rá sok esélyt, hogy ebből egy virágzó koalíció szökkenhetne szárba.

Ami a következő hónapokban jön Franciaországban, az a legjobb esetben is patthelyzet

– mondta Caspar, aki szerint a legvalószínűbb, hogy a Nemzeti Tömörülés kerülhet a legközelebb ahhoz, hogy kormányt alakítson, de ha nem tudnak együttműködni a legfontosabb intézmények, akkor akár „leállhat az egész ország”. Ez viszont még mindig a jobbik forgatókönyv lenne, a rosszabbik, hogy erőszakos cselekmények robbannak ki az országban és széttöredezik a társadalom – a demonstrációk és tüntetések már így is rendszeresek.

Macron széles körű koalíciót hozna létre Le Penék tömörülésével és a szélsőséges pártokkal szemben, mert ha a második forduló után sem lenne kormányalakítás, akkor a köztársasági elnök vezetné az országot, az pedig „súlyos hatással lenne a közhangulatra”.