2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Kaiser Ferenc: Enyhülést hozhat Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója

2024-07-02T110317Z 1803103821 RC2WM8AGS3FR RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
Milyen hatással lehet Magyarország és Ukrajna kapcsolatára Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij kijevi találkozója? Tényleg békét teremthet Donald Trump egy nap alatt Ukrajna és Oroszország között? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ az Index Frontvonal című műsorának legújabb adásában.

„Ez komoly gesztus a magyar kormányfő részéről az ukránok felé” – így értékelte Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az Index Frontvonal című műsorában, hogy Orbán Viktor kedden Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Kaiser emlékeztetett rá, a háború kirobbanása óta most először járt a magyar miniszterelnök Ukrajnában, ahova nem csupán hazája képviselőjeként, hanem az Európai Unió soros elnökeként is érkezett. A találkozóval szerinte nemcsak az volt a célja Orbán Viktornak, hogy javítsa a két ország közötti kapcsolatot, hanem hogy újra ráirányítsa a figyelmet a szomszédunkban zajló konfliktus fontosságára is, mert az elmúlt időszak eseményei (a Gázai konfliktus vagy a most zajló labdarúgó-Európa-bajnokság) némileg elhomályosították azt. 

Mint elmondta, a saját környezetében is tapasztalja a „háborús fásultságot”, hogy az embereknek csaknem két és fél év után már elegük van a borzalmakból, ezért sokan nem is követik az ezzel kapcsolatos híreket. Kaiser szerint ráadásul a különböző országoknak megvannak a maguk belső problémái is, amelyekkel meg kell birkózniuk, ezért „egész Európa ráunt már egy kicsit erre a háborúra”. Szerinte ebben jelenthetnek némi változást az ilyen és ehhez hasonló események, amelyek újra tematizálni kezdik az európai politikát.

„Donald Trump kijelentésének nincs realitása”

A műsorban szóba került a közelgő amerikai elnökválasztás is, amelynek első élő televíziós vitáján szintén téma volt az orosz–ukrán háború. Itt Donald Trump republikánus elnökjelölt arról beszélt, ha  ismét  őt választják meg az Egyesült Államok vezetőjének Joe Biden helyett, akkor egy nap alatt rendezi a konfliktust a felek között: vagy úgy, hogy megvonja a támogatást az ukránoktól, vagy úgy, hogy még komolyabb erővel lép fel az oroszokkal szemben. 

Kaiser Ferenc ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nincs realitása Trump kijelentésének, erre az évre ugyanis a demokraták már „kitaposták” a támogatást Ukrajnának, ráadásul ebből jórészt az amerikai hadiipar gazdagodik, így  szerinte  a januárban beiktatandó új elnök erre nem lesz képes. Ahogy arra sem, hogy ultimátumot adjon az oroszoknak, 

Putyinnal így nem lehet tárgyalni, mert 5800 atomtöltet áll mögötte

– jelentette ki. 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij a találkozójuk előtt az Ukrajna elleni orosz támadás közepette Kijevben 2024. július 2-án. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters )