2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Primitívnek nevezte Orbán Viktor javaslatát Zelenszkij tanácsadója

GettyImages-1499696317
2024.07.03. 13:20 Módosítva: 2024.07.03. 13:25
Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó „egyszerűnek és primitívnek” nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek kifejtett keddi tűzszüneti javaslatát. A tanácsadó szerint Oroszország „furcsa közvetítőkön” keresztül könyörög, hogy ne érje támadás a területét, miközben további erőforrásokat csoportosít a határhoz egy újabb Ukrajna elleni támadás érdekében.

Arról van szó, hogy Oroszország szeretné biztosítani, hogy Ukrajna ne tudjon csapást mérni a hátországára akkor, amikor erőforrásokat vonnak a határvidékre – ezt írta Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó X-csatornáján szerdán, kifejtve véleményét arról, hogy szerinte mi áll a külföldi közvetítők ukrajnai háború beszüntetéséről szóló javaslatainak hátterében.

Ahogyan arról az Index beszámolt, Orbán Viktor kedd reggel érkezett Kijevbe, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó legfontosabb témái között voltak a béke megteremtésének lehetőségei és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései. Magyarország miniszterelnöke nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

Orbán Viktor a Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón közölte, hogy azt kérte Ukrajna elnökétől, „fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat”. „Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl” – fogalmazott a magyar kormányfő.

„Rendkívül érdekes javaslatok: Ukrajna azonnal és egyoldalúan szüntesse be a tüzet (szarkazmus). Különösen természetesen az, hogy megállítsuk a nagy hatótávolságú pusztító fegyverekkel végrehajtott csapásokat, különösen az oroszok által megszállt területeken és Oroszország határ menti területein” – jegyezte meg Podoljak (az elnöki tanácsadó nem írta le Orbán Viktor nevét, de az ukrán sajtó szerint is az ő javaslatára utalt). 

Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország eközben továbbra is folytathatja a csapásokat, ahogyan azt Szergej Lavrov többször is kijelentette, „ragaszkodva ahhoz, hogy még a tárgyalási folyamat megkezdése esetén sem fogja senki leállítani a támadásokat Ukrajna területén”.

Egészen egyszerű. Oroszország furcsa közvetítőkön keresztül szó szerint könyörög a [Oroszország területén történő fegyverhasználati – a szerk.] tilalomról szóló informális határozat visszaállításáért... Ukrajna védekező csapásaival szemben

– fejtette ki véleményét az ukrán elnöki tanácsadó, aki ennek célját abban látja, hogy mialatt az orosz erők egy újabb nagyszabású támadás előkészítése céljából továbbra is csendben összpontosítsák az erőforrásokat a határvidéken, ne veszítsenek légvédelmi eszközöket és felszereléseket. „Egyszerű és primitív. Nagyon egyszerű, és még annál is primitívebb” – fogalmazott.

A kérdés költői: hogyan lehet megérteni azokat az embereket, akik részt vesznek egy olyan kampányban, amely egy támadás alatt álló országot egyoldalú tűzszünetre kényszerít... És ami a legfontosabb: komolyan gondolják-e ezeket a javaslatokat, és valóban a háború végéhez vezetnek-e?

– zárta gondolatait Mihajlo Podoljak.

Zelenszkij is elutasította a  felvetést 

Mint írtuk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök javaslatát, miszerint Ukrajnának meg kellene fontolnia a tűzszünetet a béketárgyalások felgyorsítása érdekében. Ihor Zsovka, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője elmondta, hogy a kijevi találkozón Orbán Viktor „lehetőséget kapott arra, hogy kifejezze gondolatait”. „Ukrajna elnöke meghallgatta, de válaszul kifejtette Ukrajna álláspontját – amely világos, érthető és jól ismert” – tette hozzá a helyettes vezető.

Az ukrán vezetés már korábban elvetette a tűzszünet ötletét, mivel szerintük ez csak Oroszországnak segítene abban, hogy átcsoportosítsák erőiket. Ezzel szemben az ukrán vezetés a saját békeformulája mentén akar e tárgyalni a fegyvernyugvásról, amelyet a júniusi svájci békekonferencián is megvitattak.

Orbán Viktor úgy látja, van esély az előrelépésre

Az egyeztetéseket követően a magyar kormányfő konstruktívnak értékelte a tárgyalásokat a kétoldalú kérdésekről, hozzátéve, ideje volt, hogy megtörténjen a találkozó, mert számos olyan ügy van, amely rendezést kíván, és amelyről sokat tárgyaltak és vitatkoztak az elmúlt években.

A múlt vitáit megpróbáljuk magunk mögött hagyni, és az előttünk álló időszakra összpontosítunk

– hangsúlyozta, majd kijelentette, hogy Magyarország, erejéhez mérten szívesen részt vesz az ukrán gazdaság modernizálásában, ugyanakkor ehhez rendezett kereteket szeretne.

A Magyarországon élő ukránokkal kapcsolatban örömmel fogadta Volodimir Zelenszkij kezdeményezését, hogy legyen ukrán iskola Magyarországon. Mint mondta, ennek a finanszírozását a magyar állam vállalja, és annyi iskolát fognak működtetni, amennyire szükség van. 

Ukránok korábban is éltek Magyarországon, ukrán önkormányzat is van, de a menekültek magas száma miatt most sokkal többen tartózkodnak itt, mint korábban – emlékeztetett. Ezekről a családokról gondoskodni kell, munkára, megélhetésre, biztonságra van szükségük, a gyerekeknek pedig megfelelő iskolákra, jó tanárokra – tette hozzá a kormányfő, aki fontosnak nevezte, hogy az itt tartózkodó ukránok otthon érezzék magukat Magyarországon.

Kétoldalú megállapodáson dolgoznak

Az ukrán államfő és a magyar miniszterelnök Kijevben abban egyezett meg, hogy egy olyan kétoldalú megállapodást dolgoznak ki, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket. 

Minden, amiről ma beszéltünk, alapjául szolgál egy államaink közötti jövőbeli kétoldalú dokumentumnak, amely kapcsolatunk minden szegmensét szabályozni fogja, és kölcsönösen előnyös lesz mindkét országnak

– fogalmazott az ukrán elnök a magyar miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón. Továbbá felvetette, hogy nyissanak egy ukrán iskolát Magyarországon az ott élő ukrán gyerekek számára, és Orbán Viktor támogatásáról biztosította ezt a kezdeményezését.

Közben Orbán Viktor sajtőfőnöke közölte, hogy a miniszterelnök szerda reggel már vendéget fogadott a Karmelitában, vagyis hazaérkezett Ukrajnából.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük. Szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Mihajlo Podoljak 2023. június 15-én. Fotó: Vitalii Nosach / Global Images Ukraine / Getty Images)