2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Ősszel jöhet az Orbán–Putyin-csúcstalálkozó? – így reagált az orosz sajtó a miniszterelnök kijevi látogatására

2024.07.03. 19:19
Az orosz lapok is tárgyalják Orbán Viktor miniszterelnök kijevi látogatását: míg a RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint a magyar kormányfő az egyetlen európai uniós politikus, aki hajlandó a kommunikációra Putyinnal, addig egy másik portál szerint Orbán Viktor soha nem lesz oroszbarát, mert akkor nem kérne „értelmetlen” tűzszünetet kérnie Zelenszkijtől.

Orbán Viktor kijevi látogatását elemzi az orosz sajtó is, az oroszországi RIA Novosztyi állami hírügynökség azt írja, hogy Orbán Viktor „a konfliktus rendezését célzó missziója” keretében látogatott Ukrajnába, és hogy az európai vezetők között „egyedülálló közvetítői szerepet tölt be”. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint pedig ősszel nagy valószínűséggel Moszkvába is ellátogat a magyar miniszterelnök. 

Mint arról beszámoltunk, kedden reggelaz ukrán fővárosba érkezett Orbán Viktor, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései voltak.

Mihail Vedernyikov, az Orosz Tudományos Akadémia Európa Intézetének vezető kutatója Orbán Viktor Voldodomir Zelenszkij ukrán elnökhöz intézett tűzszüneti kérelmét felidézve arról beszélt a portálnak, hogy szerinte az „európai elitek” körében már van egy bizonyos igény az ukrajnai helyzet békés rendezésére. Ezt többek között arra alapozta, hogy a Die Weltwoche svájci lapnak adott interjújában Orbán Viktor elmondta, ukrajnai „békemisszióját” németországi , franciaországi és olaszországi látogatásokkal kezdte.

Orbán Viktor megfelelő opció erre, mert a konfliktus kezdetétől fogva egyedülálló álláspontot képviselt: nem támogatta a fegyverszállításokat, ugyanakkor nem szakított Oroszországgal, és továbbra is pragmatikus állásponton van

– mondta Vedernyikov.

A szakértő arra a következtetésre jutott, hogy „közvetítői küldetése részeként” Orbán Viktor néhány hónapon belül – feltehetően október tájékán – Moszkvába is ellátogathat, hogy ismertesse az ukrajnai helyzet rendezésével kapcsolatos terveit. Vedernyikov szerint a magyar miniszterelnök által szorgalmazott terv a konfliktus befagyasztásán alapszik, a felek közötti későbbi tárgyalásokat tartalmazva.

Orbán megpróbálja majd azt a lehetőséget népszerűsíteni, ami az Európai Uniónak megfelel, Moszkva pedig érthető módon a saját verzióját támogatja majd. Orbán megpróbálhat teljesíteni egy ilyen küldetést, de hogy meghallgatják-e vagy sem, az egy másik kérdés

– fejtette ki álláspontját a szakértő. 

A lap szerint Kijev kétkedve és távolságtartással fogadta ugyan a magyar miniszterelnök tűzszüneti elképzelését, azonban változhat a véleménye, mert „amúgy is szívesen hallgat más fővárosokból érkező tanácsokra”.

„Orbán Viktor nem oroszbarát, csak pragmatikus”

Egy másik orosz lap, az mk.ru pedig arról ír, hogy Orbán Viktor kijevi látogatása feladta a leckét Oroszországnak, aki eddig „rózsaszínű szemüvegen át” szemlélte a Nyugatot és „némelyeket” oroszbarát politikusnak nézett – itt nyilvánvalóan a cikk főszereplőjére, Orbán Viktorra utal a szerző, és közli, hogy egy orosz katona csizmájával kell eltaposni ezt a szemüveget. 

A lap szerint a csúcstalálkozó legfontosabb tanulsága, hogy Orbán Viktor annak ellenére sem oroszbarát, hogy kritikusan szemléli az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai támogatást, továbbá hogy az egyetlen európai vezető, aki támogatja a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kommunikációt. 

A portál azt írja, pusztán apropó, hogy Orbán Viktor azért látogatott Kijevbe, mert Magyarország átvette Belgiumtól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, és inkább arról van szó, hogy a látogatás fedezet a kárpátaljai magyarok jogainak biztosítására, a kérdés megoldására. 

A lap továbbá feleslegesnek tünteti fel Orbán Viktor tűzszüneti javaslatát, arra hivatkozva, hogy az orosz csapatok lassan, de biztosan „felszabadítják” a „Kijev által megszállt” területeket. Majd kiemelték, hogy az orosz elnök korábban már világosan ismertette a tűzszünet egyetlen feltételét, vagyis az ukrán csapatok kivonását Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon régiókból. 

Az mk.ru cikke szerint az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti Orbán Viktort az európai politikusok többségétől, az csupán az, hogy a nemzeti érdekek biztosítására összpontosít, de ettől még nem válik szövetségessé.