Vádat emeltek a dán miniszterelnököt megtámadó férfi ellen

2024.07.04. 07:44
A lengyel férfi ártatlannak vallotta magát a koppenhágai bíróságon. Ha a vádak mégis beigazolódnak, akár nyolcéves börtönbüntetésre is számíthat.

A dán miniszterelnök elleni támadás gyanúsítottja ellen megindult a bűnvádi eljárás – írta a The Guardian. Az eset júniusban nagy port kavart, hiszen mindössze néhány nappal az európai parlamenti választás előtt zajlott le.

Ahogy a korábbi híradásokban is szerepelt, június 7-én egy lengyel férfi megtámadta Mette Frederiksent a nyílt utcán Koppenhágában, aki könnyebb sérüléseket szenvedett, és kórházba szállították, majd minden kampányeseményét lemondta.

Henrik Karl Nielsen, a gyanúsított ügyvédje egy sajtónak írt e-mailjében közölte, hogy a férfi, akinek a nevét nem árulta el, továbbra is ártatlannak vallotta magát, ugyanis saját állítása szerint nincsen emléke az esetről. Dán médiaértesülések szerint a támadó alkohol és drog befolyásoltsága alatt állt a támadás idején.

A férfit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak vádjával tartóztatták le, amennyiben bűnösnek találják, bírság megfizetésétől nyolc évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. A per augusztus 6–7-én kezdődik a dán fővárosban.