Folyamatosan küldik a húsdarálóba az oroszok a saját katonáikat

2024-06-23T110320Z 1978995797 RC29G8AQ52NB RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
2024.07.04. 21:04
A frontvonalakon az ukrán katonák egy szemléletes kifejezéssel írják le az orosz taktikát, amellyel nap mint nap szembesülnek. „Húsdarálónak” nevezik az orosz emberhullámos támadásokat.

Ilyenkor orosz katonák gyalogsági hullámai támadják a védelmi állásaikat, néha közel egy tucatszor egy nap. Anton Bajev alezredes, az ukrán Nemzeti Gárda Hartia dandárjának parancsnoka szerint a hullámok akár néhány óra alatt is megérkezhetnek a Harkivtól északra fekvő frontállásokba − írja a BBC

Az oroszok ezeket az egységeket a legtöbb esetben pusztán arra használják, hogy lássák, hol vannak a tüzérségi egységeink, és hogy kimerítsék az állományt. A mieink állásokban állnak és harcolnak, és amikor egy nap alatt négy-öt ellenséges hullám érkezik hozzád, amelyeket vég nélkül el kell pusztítanod, az nagyon nehéz − nemcsak fizikailag, hanem pszichológiailag is

− mondta.

Ez a taktika elképesztően magas orosz veszteségekhez vezetett, mióta Moszkva két hónappal ezelőtt elindította legújabb offenzíváját. Májusban és júniusban naponta mintegy 1200 orosz katona halt meg vagy sebesült meg, ami nyugati tisztviselők szerint a háború kezdete óta a legmagasabb arány.

A támadókat általában a drónok gyorsan kiszúrják, és az oroszok a harctéren hagyják a halottaikat és sebesültjeiket. A fő feladatuk egyszerűen az, hogy kimerítsenek minket a húsdarálóval

− mondja Bajev alezredes.

Mennyiség mindenek felett 

Ez a taktika annak a jele, hogy Oroszország igyekszik a lehető legtöbbet kihozni kulcsfontosságú előnyéből – a mennyiségből.

Oroszország lényegesen nagyobb népességgel rendelkezik, mint Ukrajna. A támadásokban részt vevők egy része korábbi börtöntöltelék, de Oroszország egyszeri, néha több ezer dolláros kifizetésekkel is képes toborozni.

Orosz részről „megnyomorított ezredekről” érkeztek panaszok, amelyekben sebesült katonákat kényszerítenek vissza a harcokba. Az egyik videón több tucatnyi, részben mankóval közlekedő férfi látható, akik a parancsnokukhoz fordulnak, mert azt mondják, hogy megsebesültek és kórházi kezelésre szorulnak, ehelyett azonban visszaküldik őket a harcba.

Nyugati tisztviselők szerint mindez azt jelenti, hogy Moszkva továbbra is ugyanolyan ütemben dobhatja a katonákat, még ha rosszul képzettek is, egyenesen a frontvonalra, mint amilyen ütemben megölik vagy megsebesítik őket.

Ukrajna még akkor sem tudná felvenni a versenyt az orosz taktikával, ha rendelkezne a megfelelő létszámmal, részben a veszteségekhez való eltérő hozzáállás miatt. Egy magas rangú tábornokot az elmúlt hetekben eltávolítottak, miután panaszok érkeztek rá, hogy a gyakran szovjetnek nevezett taktikát alkalmazza, azaz embereket hajt a frontvonalra.

Rengeteg kritika éri, mert sok emberünket elvesztettük a szovjet típusú gondolkodásmód és stratégia miatt. Kevés az emberünk. Nincs más lehetőségünk, mint óvni őket

− mondja Ivan Stupak, a biztonsági szolgálat volt tisztje. 

Az orosz-ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Egy ukrán katona egy 2S1 Gvozdika önjáró löveggel tüzel az orosz csapatok felé a frontvonalon Harkiv térségében 2024. június 22-én. Fotó: Inna Varenytsia / Reuters)