Vlagyimir Putyin kizárja a tűzszünetet az Ukrajnával folytatandó béketárgyalások megkezdéséig

2024.07.04. 18:07
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóját követően nyilatkozott az újságíróknak arról, hogy tűzszünetet tartani szerinte lehetetlen a mostani helyzetben. Az államfő ugyanakkor kitért arra is, hogy Moszkva mindig nyitott volt a tárgyalásokra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a tűzszünet az érintkezési vonalon mindaddig lehetetlen, amíg nem kezdődnek meg a béketárgyalások Ukrajnával – írja a RIA Novosztyi állami hírügynökség. Az államfő azt mondta:

rá kell venni Ukrajnát, hogy beleegyezzen olyan lépésekbe, amelyek visszafordíthatatlanok és ugyanakkor elfogadhatóak Oroszország számára.

„Nem engedhetjük meg, hogy a tűzszünetet az ellenség kihasználja arra, hogy javítson a helyzetén, azaz újrafegyverkezzen és készen álljon a fegyveres konfliktus folytatására” – tette hozzá.

Az orosz vezető az SCO csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón arra emlékeztette az újságírókat, hogy 2022 tavaszán, amikor orosz csapatok Kijev közelében voltak, a Nyugat kitartóan kérte Moszkvát az ellenségeskedések beszüntetésére.

Arra kértek bennünket, hogy vonjuk ki a csapatokat Kijevből, hogy megteremtsük a feltételeket a békemegállapodás végleges megkötéséhez, mi ezt megtettük. És ismét szembekerültünk a megtévesztéssel. Az Isztambulban elért megállapodásokat a szemétkosárba dobták, ez többször is megtörtént

– jegyezte meg. 

A közvetítők szerinte nem segítenek 

Hangsúlyozta, hogy Moszkva soha nem utasította el a Kijevvel való tárgyalást, ugyanakkor valószínűtlennek tartja a konfliktus közvetítők segítségével történő lezárásának lehetőségét. „Mindenekelőtt azért, mert valószínűtlen, hogy egy közvetítő felhatalmazást kapna a végső dokumentumok aláírására” – mondta Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök június közepén újabb békejavaslatokat tett az ukrajnai konfliktus megoldására. Ezek a Krím félsziget, valamint a Donyecki, a Luhanszki, a Herszoni és a Zaporizzsjai területek státuszának orosz régióként való elismerését, Ukrajna el nem kötelezett és atomfegyvermentes státuszának megszilárdítását, demilitarizálását és nácimentesítését, valamint az oroszellenes szankciók feloldását irányozzák elő.

Putyin ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem a konfliktus befagyasztásáról, hanem annak teljes beszüntetéséről van szó.

Arra is figyelmeztetett, hogy ha a helyzet az érintkezési vonalon továbbra sem Kijev javára fog változni, akkor Oroszország feltételei is mások lehetnek.

Nemrég derült ki, hogy az orosz elnök akár Orbán Viktorral is találkozhat hamarosan. Ha így lesz, akkor valószínűleg vele is szót ejtenek a tűzszünetről, a béketárgyalások kérdéséről. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük ebben a cikkünkben.