Terrortámadásnak minősítették a Robert Fico elleni támadást

2024.07.04. 12:50
A főügyész jelentette be a módosítás tényét közösségi oldalán, amely szerint a Robert Fico elleni merénylet terrortámadás.

Maroš Žilinka szlovák főügyész már a merénylet után közvetlenül jelezte, hogy a bűncselekmény besorolása változhat − számolt be róla a Paraméter.

A miniszterelnök elleni merénylet ügyében a jogi minősítést terrortámadás különösen súlyos bűntettére változtatták.

Juraj Cintulát, a 71 éves elkövetőt a változás miatt a korábbi 25 éves vagy életfogytiglani börtönbüntetés helyett 20-tól 25 évig terjedő vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. A 71 éves, lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg életveszélyesen a miniszterelnököt, a bazini székhelyű különleges bíróság eredetileg előre megfontolt gyilkosság kísérletének vádjával helyezte letartóztatásba.

Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap azt mondta, hogy a kormányfő a következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet feladatai ellátásához.

Fico 2006–2010 és 2012–2018 között volt Szlovákia miniszterelnöke, 2023 októberében ismét kormányfő lett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport