2024. július 9. 21:00
Spanyolország
Franciaország

Állami kitüntetést kapott hazájában a következő NATO-főtitkár

2024.07.05. 19:05
Mark Rutte Hollandia leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfője: 2010-től négy cikluson keresztül volt az ország miniszterelnöke, az utolsó kormánykoalíció megbukása után választották NATO-főtitkárrá, október tölti be ezt a tisztséget. Közel 14 éves miniszterelnöki munkáját most a legmagasabb állami kitüntetéssel ismerte el Hollandia királya.

A tájékoztatás szerint a posztjáról e héten távozott politikusnak Vilmos Sándor király az Oroszlán Rend Nagykeresztjét adományozta.

Ezt a kitüntetést Hollandiában csak keveseknek adományozzák. Korábban két másik volt kormányfő, Ruud Lubbers és Willem Drees kapta meg, de kitüntették a néhai II. Erzsébet angol királynőt, Helmut Kohl és Angela Merkel volt német kancellárt és Winston Churchill egykori brit miniszterelnököt is – írja az MTI.

Mark Rutte október 1-től a NATO főtitkári tisztségét tölti be, miután a norvég Jens Stoltenberg mandátuma a szövetség élén eltöltött tíz év után lejár.

Kinevezését a tagállamok vezetői is megerősítik a július 9. és 11. közötti NATO-csúcstalálkozón Washingtonban.

A holland politikust, aki 14 éve vezeti az EU ötödik legnagyobb gazdaságát, széles körben hatékony konszenzusépítőnek tartják. Ugyanakkor határozottan kiállt Ukrajna mellett is, többek között a közelmúltban erőfeszítéseket tett az ukrán pilóták F–16-os vadászgépekre való kiképzésére. Miután tavaly bejelentette, hogy érdeklődik a poszt iránt, Mark Rutte már a korai szakaszban elnyerte a szövetség kulcsfontosságú tagjainak, köztük az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak és Németországnak a támogatását.