Újraindulhatnak a tárgyalások, Izrael küldöttséget indít a Hamászhoz

2024.07.05. 08:10
Reális esély van arra, hogy Izrael és a Hamász között megállapodás születik a a túszok kiszabadításáról. A tervekről Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök telefonon konzultált.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön közölte Joe Biden amerikai elnökkel, hogy úgy döntött, küldöttséget küld a Hamásszal folytatott, megrekedt tárgyalások folytatására a túszszabadítási megállapodásról – közölték a két kormány képviselői Reuters szerint.

Az izraeli tárgyalócsoport egyik, névtelenséget kérő forrása azt mondta, hogy

reális esély van a megállapodás elérésére, miután a Hamász módosított javaslatot tett az alku feltételeiről.

„A Hamász által előterjesztett javaslat egy nagyon jelentős áttörést tartalmaz” – mondta egy névtelenség fenntartása mellett nyilatkozó forrás.

A közvetítőkön keresztül benyújtott Hamász-javaslatra adott izraeli válasz szöges ellentétben állt a mintegy kilenc hónapja tartó gázai háború során tapasztalt korábbi esetekkel, amikor Izrael azt mondta, hogy a Hamász által támasztott feltételek nem elfogadhatóak. Egy izraeli tisztviselő elmondta, hogy

az izraeli Moszad hírszerző ügynökség vezetője segíti majd a tárgyalásokon részt vevő izraeli küldöttséget.

A Fehér Ház közölte, hogy Biden és Netanjahu telefonbeszélgetésük során megvitatták a Hamásztól kapott választ a megállapodás lehetséges feltételeiről. Az elnök üdvözölte a miniszterelnök döntését, hogy az alku lezárása érdekében felhatalmazta embereit, hogy tárgyalást folytassanak amerikai, katari és egyiptomi közvetítőkkel.

A telefonbeszélgetésen Netanjahu megismételte azt az álláspontját, hogy Izrael csak akkor fejezi be a gázai háborút, ha minden célját elérte – áll az izraeli elnök hivatalának közleményében.

Az izraeli tárgyalócsoporton belüli forrás elmondta: van egy megállapodás, amelynek a megvalósítására reális esély van. A forrás azonban figyelmeztetett, hogy

fennáll a veszélye annak, hogy a megállapodást politikai megfontolások miatt meghiúsítják.

Netanjahu kormánykoalíciójának néhány szélsőjobboldali partnere jelezte, hogy kiléphetnek a kormányból, ha a háború a Hamász megsemmisítése előtt véget ér. A koalícióból való kilépésük valószínűleg véget vetne Netanjahu miniszterelnökségének.