Keir Starmer alakíthat kormányt Nagy-Britanniában

GettyImages-2160714833
2024.07.05. 13:45 Módosítva: 2024.07.05. 14:11
Sir Keir Starmer Rishi Sunak lemondása után pár órával látogatott el a Buckingham Palotába, ahol elfogadta III. Károly felkérését.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője az Egyesült Királyság miniszterelnöke, miután a Labour választási győzelme után III. Károly király pénteken felkérte az új kormány megalakítására.

Ahogy korábban írtuk, ma délelőtt lemondott Rishi Sunak, Nagy-Britannia miniszterelnöke. A tegnap esti választáson elszenvedett hatalmas vereséget követően az ország első hindu kormányfője úgy érezte, ez a legjobb döntés. A Downing Street 10. előtt tett bejelentés után ellátogatott a Buckingham-palotába, hogy hivatalosan is beadja lemondását.

Nem sokkal később Sir Keir Starmert, a brit Munkáspárt elnökét kérette III. Károly brit király, hogy alakítson kormányt a nevében, amit Jeremy Corbyn utóda el is fogadott.

Ezt követően a miniszterelnök lakhelyére, a Downing Streetre vonult, hogy elmondja első beszédét mint Nagy-Britannia 58. kormányfője.

Köszönöm – kezdte az új brit kormányfő, amit mind a választóknak, mind Rishi Sunaknak címzett. – Az országunk döntően a változásra szavazott, egy nemzeti megújulásra a politikában és a közszolgálatban. Együtt kell előre haladnunk. A sebet csak a tettek gyógyíthatják meg, nem a szavak – ezt nagyon jól tudom. De ma elkezdhetjük [a gyógyulást].

(Borítókép: Keir Starmer és  III. Károly király 2024. július 5-én Londonban, Angliában. Fotó:  Yui Mok - WPA Pool / Getty Images)