David Pressman szerint Orbán Viktor moszkvai látogatása nem a békéről szól

2024.07.05. 20:01
Durva bírálatot fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnök július 5-i moszkvai útjával kapcsolatban David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

David Pressman az X közösségi oldalon fejtette ki véleményét a magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin egyeztetéséről. Mint írta, „ami igaz volt Orbán Viktor októberi kínai találkozójára Putyinnal, az igaz a mai moszkvai találkozójára is”. 

Ugyanez igaz a külügyminisztere [Szijjártó Péter a szerk.] 9 oroszországi útjára is, amióta Putyin megszállta Ukrajnát. Ez nem a »békéről« szól, hanem a haszonról, és ez nagyon rossz szolgálatot tesz a magyaroknak és a Magyarország szövetségeseivel való kapcsolatának

– fogalmazott Pressman, majd hozzátette: „amíg Orbán Viktor nem ragaszkodik ahhoz, hogy Putyin Ukrajna szuverenitását és területi integritását tiszteletben tartó feltételekkel fejezze be a brutális háborúját, addig nem béketeremtő”.

Többen is reagáltak Orbán Viktor utazására

Nem David Pressman az első tisztségviselő, aki kommentálta Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozóját. Jens Stoltenberg távozó NATO-főtitkár a két államfő egyeztetésével kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként utazott Moszkvába, és nem a NATO-t képviseli.

Josep Borrell,  az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pedig  úgy véli,  a magyar miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson. Orbán Viktor miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t – húzta alá. 

De az ukrán külügyminisztérium sem hagyta szó nélkül a moszkvai utazást, azt közölve: az utazásról szóló döntést a magyar fél Ukrajna beleegyezése és koordinálása nélkül hozta meg.

Emlékeztetünk arra, hogy országunk számára továbbra is sérthetetlen az »Ukrajnáról Ukrajna nélkül nincs megállapodás« elve, és felszólítunk minden államot, hogy szigorúan tartsa magát ehhez

– áll a minisztérium közleményében az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint.