2024. július 9. 21:00
Spanyolország
Franciaország

Oroszország és Kína közös hadgyakorlatra készül

2024.07.05. 18:07
A Távol-Keleten újabb hadgyakorlatot tart az orosz és kínai haderő, miután nemrég fejeződött be az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea gyakorlata.

Nem ez az első alkalom, hogy a két nagyhatalom együtt veti be haderejét – számolt be a South China Morning Post. A Csedzsu-sziget közelében fognak megjelenni az orosz és kínai hadihajók.

Csütörtökön az orosz védelmi minisztérium jelentette be a hadgyakorlat tényét, azonban azt már nem közölte, pontosan mikor fog kezdődni és meddig fog tartani. Ez a negyedik közös hadgyakorlat a két ország részvételével.

A TASZSZ hozzátette, hogy a két fél pontosan milyen egységekkel fog részt venni a gyakorlat alkalmával. A Freedom Edge névre keresztelt akció az első a két ország között, mely légi, tengeri, kiber és tengeralatti egységeket is alkalmaz.

A Kínai Külügyminisztérium szóvivője, Mao Ning szerint a korábban gyakorlatozó három ország felerősíti a konfliktusokat és aláássa a stratégiai biztonságot a régió többi országával. Ezen a héten korábban már tartott a két ország egy határokon átívelő terrorizmusellenes akciót.

A mostani orosz–kínai közös gyakorlatozást néhány nappal azt követően jelentették be, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök Kazahsztán fővárosában, Asztanában találkozott a Sanghaji Együttműködési Szervezet (Shanghai Cooperation Organisation, SCO) csúcstalálkozóján.