Majdnem 100 vadászgépet küld az Egyesült Államok Japánnak

2024.07.05. 15:12
Az ország északi részén található Misawa támaszpontra 48 F–35-ös érkezik, míg a Kaneda bázisra 36 F–15EX-et küldenek az amerikaiak.

Az Egyesült Államok hadserege több tucat új vadászrepülőt küld Japánba egy 10 milliárd dolláros fejlesztés keretein belül – számolt be a Védelmi Minisztérium a CNN értesülései szerint.

A Misawa légibázis 48 ötödik generációs F–35A repülőt kap, ezekre cserélik le a jelenleg a bázison található 36 darab F–16-ost, míg a Kaneda repülőtámaszpont 36 F–15EX-hez jut, amelyekkel a 48 régebbi F–15C/D modelleket pótolják, azokat még tavaly vonták ki a térségből. Emellett a Tengerészgyalogság Iwakuni Légi Állomásán található F–35B típusú repülők száma is módosul.

A Pentagon beszámolói alapján a fejlesztéseket és cseréket a következő években fogják végrehajtani.

A Japán és az Egyesült Államok közötti szövetség kulcsfontosságú a csendes-óceáni térség békéjének fenntartásában.

A második világháború óta a legsúlyosabb és komplexebb körülményeket tapasztaljuk a térségben a környező országok növekvő katonai aktivitása miatt. Az Egyesült Államok folyamatos és növekvő katonai jelenléte Japánban erősödő távoltartó erő, valamint az Egyesült Államok–Japán-szövetség válaszidejét is gyorsítja

– mondta Josimasa Hajasi kabinetfőtitkár.

Az indo-csendes-óceáni térségben mind Észak-Korea, mind Kína, mind Oroszország egyre több életjelet mutat – utóbbi kettővel Japánnak növekvő terület konfliktusai vannak a Kelet-Kínai tengeren található szigetek kapcsán. Eközben Észak-Korea teszteli az újabb és újabb rakétákat, amelyek néha Japán területen landolnak –

és ennek Tokió egyáltalán nem örül.

Emellett Tajvan is közel van a szigetországhoz, amiről Kína pedig kijelentette, hogy ha kell, akkor erővel vonja hatalma alá. Okinawa – ahol a Kaneda bázis található – mindössze 725 kilométerre található Tajvantól.