18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kegyetlen megtorlásra készülnek az ukránok a kijevi gyerekkórházat ért súlyos csapás miatt

2024-07-08T104830Z 21743871 RC2YQ8AH77GB RTRMADP 3 UKRAINE-CRISI
2024.07.08. 17:34
Legalább öt halálos áldozata van a Kijev legnagyobb gyermekonkológiai intézményét ért rakétatámadásnak, amelyet az eddigi legsúlyosabb – mintegy 40 rakétával végrehajtott – Kijev elleni támadássorozatban intéztek a kórház ellen. Kijev megtorlásra készül.

Ukrajna legnagyobb gyerekkórháza is azok között az épületek között volt, amelyek egy csaknem 40 rakétával végrehajtott brutális orosz támadás áldozatai lettek, és amelyekben az eddigi információk alapján 31 ember veszítette életét. 

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök megtorlást ígért a kijevi ohmatditi kórházat – az ország első számú gyermekonkológiai központját, amely kulcsszerepet tölt be az ország legbetegebb gyerekeinek ellátásában – ért közvetlen rakétatalálatért.

El kell számoltatni Oroszországot ezért a terrorcselekményeiért, Putyint pedig a csapások elrendeléséért. Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezi a polgári infrastruktúrát, köztük a gyermekkórházat ért orosz csapás miatt

– közölte az ukrán elnök az X-en. 

Az Ukrán Fegyveres Erők is reagált a gyerekkórházat ért súlyos támadásra, a Telegram-csatornájukon közzétettek egy videót, amelyen egy rakéta látható „Ohmatditért” felirattal. Azt írták, „Ma sok halott orosz katona és tiszt lesz az egész frontvonalon. Nagyon sok.”

Az ukránok állítják, hogy egy orosz H–101-es cirkálórakétával támadták meg az intézményt, de az orosz média egyik Telegram-csatornája azt írja, szerintük nyilvánvaló, hogy ez nem igaz, és Patriot rakétáról beszélnek. Egy videót is közzétettek, amely szerintük bizonyítja az utóbbi állítást. 

Többek között Kijevet, Krivij Rihet és a Donyeck területi Pokrovszkot is rakétatámadás érte hétfőn. Zelenszkij azt mondta, hogy az orosz erők negyven rakétával támadtak, amelyek különböző városokat vettek célba, infrastruktúrát, kereskedelmi és lakóépületeket rongáltak meg a gyerekkórházon kívül. 

Ukrajna emberi jogi ombudsmanja, Dmitro Lubinec szerint évente körülbelül 7 ezer műtétet végeznek a kórházban, itt kezelik a legsúlyosabb, gyerekeket érintő rákos és a hematológiai betegségeket. 

Több gyereket is éppen műtöttek a becsapódáskor

Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter elmondta, hogy az intenzív, az onkológiai és a sebészeti osztályok is megsérültek. Beszámolója szerint jelenleg próbálják kimenteni az embereket a romok alól, és segítséget nyújtani azoknak, akiket már kimenekítettek a törmelékek és a még mindig füstölgő romok közül. 

Hangos robbanást hallottunk, ropogtak az ablakok – mondta a CNN-nek Natalia Sardudinova, vezető ápolónő a becsapódás pillanatáról. Beszámolója szerint éppen a gyerekeket vitték az óvóhelyre, amikor a rakéta becsapódott az épületbe. Azt is elmondta, hogy két kisgyerek épp a műtőben volt a robbanások idején, mindkettejüket az alagsori óvóhelyre vitték a beavatkozás befejeztével.

Az ápoló azt is elmondta, hogy több orvost is megvágtak a szilánkok, a füst miatt alig maradt levegőjük, továbbá egy nővér a szeme láttára sérült meg súlyosan. Jelenleg attól tartanak, hogy az épület teljes egészében összeomlik. 

Julija Vaszilenko, egy 11 éves rákbeteg kisgyerek édesanyja arról számolt be, hogy a támadás után a kisfiát evakuálták, és azóta gyógyszerek nélkül kénytelen megküzdeni az őt a nap minden percében gyötrő fájdalmakkal. 

Irina Filimonova, a gyermekurológiai osztály vezető ápolónője pedig arról beszélt a CNN-nek, hogy éppen egy 2 éves gyereket műtöttek, amikor a becsapódás megtörtént. Minden műszert kihúztak, teljes sötétség köszöntött rájuk, előtte azonban igyekeztek mindent elvarrni az orvosok. 

Az osztályunkat megsemmisítették

– mondta. 

A beszámolókból kiderült, hogy a robbanást követően maguk az orvosok próbálták megfékezni a lángokat, a sürgősségi osztályon kigyulladt egy műtőasztal is. 

Volodimir Zelenkszij ukrán elnök az X-en közzétett bejegyzésében közölte, hogy még nem ismerik a kórházban az áldozatok pontos számát, és még mindig „emberek vannak a romok alatt”, de az orvosoktól a helyiekig mindenki segít a törmelék eltakarításában. Ihor Klimenko belügyminiszter beszámolója szerint azonban a kijevi kórházi támadásban öt ember meghalt, és további négyen megsérültek.

A háború óta a legsúlyosabb támadás Kijev ellen

A helyi média arról számolt be, hogy az orosz erők Kinzsal hiperszonikus, valamint Kalibr rakétával támadták az ukrán fővárost. Vitalij Klicsko kijevi polgármester az akciót az egyik legsúlyosabb támadásként értékelte a két éve tartó háborúban az ukrán főváros ellen. Hatósági adatok szerint a városban legalább hét ember meghalt, 11 megsebesült és nyolcan kórházba kerültek.

A kijevi városi katonai közigazgatás beszámolója szerint a főváros több kerületében is károk keletkeztek. A DTEK ukrajnai energiaszolgáltató közölte, hogy három elektromos alállomást és hálózatot ért találat Kijevben.

Lengyelország már felkészült a légterét is érintő esetleges támadásokra, vadászgépeket állított be légterének védelme érdekében, miután Oroszország a sajtóbeszámolók alapján valóban megindította az idei leghalálosabb támadást Ukrajna ellen – közölte a horvát Index nevű oldal a lengyel légierő X közösségi oldalára hivatkozva. 

Eközben Zelenszkij éppen Lengyelországban tárgyal, és aláírt az országgal egy kétoldalú biztonsági megállapodást. 

(Borítókép: Mentők dolgoznak az Ohmatditi Gyermekkórházban, amely az orosz rakétacsapások során megsérült Kijevben Ukrajna 2024. július 8-án. Fotó: Thomas Peter / Reuters)