Orbán Viktor: Az orosz–ukrán háború kegyetlensége szintet lépett

2024.07.09. 17:51
Orbán Viktor miniszterelnök kedden a közösségi oldalán reagált a hétfői, Kijev elleni orosz rakétatámadás hírére. A kormányfő szerint a támadás igazolta a félelmeket, az orosz–ukrán háború kegyetlensége szintet lépett. A miniszterelnök úgy látja, hogy a világhatalmaknak el kellene vezetniük Oroszországot és Ukrajnát a tűzszünethez és a béketárgyalásokhoz.

Az orosz–ukrán háború kegyetlensége szintet lépett – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök keddi Facebook-bejegyzésében. A kormányfő a Kijev elleni hétfői rakétatámadás hírére reagált közösségi oldalán.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Ukrajna legnagyobb gyerekkórháza, a kijevi gyermekonkológiai intézet is azok között az épületek között volt, amelyek egy csaknem 40 rakétával végrehajtott brutális orosz támadást szenvedtek el, és amelyekben az eddigi információk alapján 31 ember veszítette életét.

A tegnapi Kijev elleni tragikus és szörnyű támadás igazolta a félelmeinket: ahogyan az várható volt, az orosz–ukrán háború kegyetlensége szintet lépett. Pontosan ezért kezdtünk békemisszióba 9 nappal ezelőtt

– írta Orbán Viktor a posztjában.

A kormányfő úgy látja: a növekvő háborús szenvedésnek arra kellene sarkallnia a világhatalmakat, hogy „feladják a háborúpárti politikát, és helyette egy békepárti politikával elvezessék Oroszországot és Ukrajnát a tűzszünethez és a béketárgyalásokhoz”.

Csak így előzhetjük meg azt a ma még beláthatatlan mértékű pusztítást, amely előttünk áll a következő hónapokban

– tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor békemissziója Kijevtől Washingtonig

Magyarország 2024. július 1-ei kezdettel átvette az Európai Unió soros elnökségét. A megbízatás fél évre szól.

A magyar miniszterelnök még július 2-án Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. Ezután Moszkvába ment, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt az ukrajnai háború rendezéséről. Videóinterjúban a moszkvai látogatásához „hasonlóan meglepő” találkozókat ígért erre a hétre is. A miniszterelnök gépe vasárnap délután fel is szállt, és kelet felé vette az irányt.

Orbán Viktor hétfőn közösségi oldalán tudatta, hogy pekingi látogatása után ismét felszállt a repülőgépe, amely Washington felé indult tovább. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok fővárosában július 9. és 11. között találkozót tartanak a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői. A kormányfő még Pekingben felhívta a figyelmet arra, hogy „a magyarok két és fél éve egy háború árnyékában élnek.”

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.