Orbán Viktor megérkezett a washingtoni NATO-csúcsra

2024.07.09. 19:29 Módosítva: 2024.07.09. 20:17
Orbán Viktor miniszterelnök gépe kedden megérkezett az Amerikai Egyesült Államok fővárosába, Washingtonba. A kormányfő a NATO-csúcs mellett kétoldalú tárgyalásokra is készül.

Orbán Viktor miniszterelnök az amerikai fővárosba érkezett, ahol részt vesz a NATO július 9. és 11. között zajló csúcstalálkozóján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

Orbán Viktor hétfőn közösségi oldalán tudatta, hogy pekingi látogatása után ismét felszállt a repülőgépe, amely Washington felé indult tovább. A miniszterelnök gépe a többi állam- és kormányfőéhez hasonlóan az Andrews légibázison landolt.

Az észak-atlanti szervezet csúcstalálkozójának programjain kívül Orbán Viktor több kétoldalú tárgyalást is folytat NATO-tagállamok vezetőivel – mondta Havasi Bertalan.

Békemisszióra indult a magyar kormányfő

A magyar miniszterelnök még július 2-án utazott Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. Ezután Moszkvába ment, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt az ukrajnai háború rendezéséről.

Videóinterjúban a moszkvai látogatásához „hasonlóan meglepő” találkozókat ígért erre a hétre is. A miniszterelnök gépe vasárnap délután fel is szállt, és kelet felé vette az irányt. Hétfőn a pekingi látogatás végén újra útnak indult és az Amerikai Egyesült Államok fővárosát célozta meg.

Orbán Viktor kedden a közösségi oldalán reagált a hétfői, Kijev elleni orosz rakétatámadás hírére.

A kormányfő szerint a támadás igazolta a félelmeket, az orosz–ukrán háború kegyetlensége szintet lépett. A miniszterelnök úgy látja, hogy a világhatalmaknak el kellene vezetniük Oroszországot és Ukrajnát a tűzszünethez és a béketárgyalásokhoz.