Die Welt: Orbán Viktor megérdemel egy esélyt

2024.07.09. 17:14
A Die Welt című német újság véleménycikkben írt Orbán Viktorról és a magyarországi soros elnökségről, és sorra vette az EU-s megbízatás lehetőségeit és előnyeit.

A német Die Welt brüsszeli tudósítója, Christoph B. Schiltz szerint Magyarország miniszterelnöke az európai közvetítő diplomata szerepét tölti be. Ezt lehet kritizálni, mint egotúrát, vagy felismerhetjük, hogy több jót tehet, mint rosszat az EU-nak és az ukrajnai békének.

Mint írja, Magyarország kormányfője, Orbán Viktor jelenleg interjúmaratont teljesít. Nyilvánvalóan arra ösztönzik, hogy ossza meg nézeteit a világgal. A miniszterelnök azonban nem tudja rávenni magát, hogy egyértelműen elítélje az Ukrajna elleni orosz agressziós háborút.

A szerző megjegyzi, hogy ennek ellenére jelenleg sokat ér el a magyar miniszterelnök: álláspontja szerint a Patrióták Európáért nevű új jobboldali csoport társalapítójaként sikerült véget vetnie „a Fidesz önfeledt elszigeteltségének az uniós parlamentben”, és mostantól kulcsszerepet játszik a képviselőház harmadik legerősebb frakciójának irányításában.

Ennél is fontosabb azonban, hogy Orbánnak sikerül elérnie a nemrég elindított ingadozó diplomáciájával a tűzszünetet Ukrajnában. Ezeket az erőfeszítéseket el lehet ítélni úgy, hogy nem egyeztettek Brüsszellel, vagy egy nagyágyú egotripjeként

– írja véleménycikkében Christoph B. Schiltz.

„De Orbán önálló fellépése nem is olyan rossz. A magyar miniszterelnök megérdemel egy esélyt” – folytatta az újságíró, aki kitért arra is, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök mellett Orbán Viktor az egyetlen olyan európai és NATO-kormányfő, akinek jó kapcsolatai vannak Kínával és Oroszországgal.

A német lap arra figyelmeztet: fennáll a veszélye, hogy az a tűzszünet, amelyet Orbán Viktor segítene előmozdítani, végül olyan tárgyalási eredményhez vezet, amely Vlagyimir Putyin orosz elnököt területi nyereséggel és Ukrajna csonkításával jutalmazza.

„De akik ezzel vádolják Orbánt – mint Washington, Berlin és Brüsszel –, azoknak végre maguknak is többet kellene tenniük” – teszi hozzá.

a szerző arról is ír, hogy Kijevnek sürgősen szüksége van fenntartható és elegendő FEGYVERUTÁNPÓTLÁSRA, hogy az ország ne kerüljön egyre nagyobb nyomás alá a hadszíntéren, és ne kelljen néhány év múlva gyenge pozícióból tárgyalnia a békéről.

„Jelenleg azonban pontosan ez a helyzet áll fenn. Ukrajnának nincsenek fegyverei és katonái, az energiaellátás egyre bizonytalanabbá válik, és a donbaszi fronton az ukrán védelmi vonalak gyorsan omladoznak. Ha a Nyugat – a Putyin bosszújától való hamis félelemből – nem segít kellőképpen Ukrajnának, akkor a végén nem panaszkodhat a züllött békére” – zárta gondolatait a Die Welt újságírója.

Július elején vette át Magyarország a soros elnökséget

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök július 1-jén Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel. A találkozó keretében a magyar miniszterelnök hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a következő hat hónapra.

A magyar miniszterelnök még július 2-án Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. Ezután Moszkvába repült, hogy tárgyaljon az ukrajnai háború rendezéséről. Videóinterjúban a moszkvai látogatásához „hasonlóan meglepő” találkozókat ígért erre a hétre is. A miniszterelnök gépe vasárnap délután fel is szállt, és kelet felé vette az irányt.

Orbán Viktor hétfőn közösségi oldalán tudatta, hogy pekingi látogatása után ismét felszállt a repülőgépe, amely Washington felé vette az irányt. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok fővárosában július 9. és 11. között találkozót tartanak a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői.

Az idei soros elnökség előtt több tagállam, de leginkább az Európai Parlament szerette volna elérni, hogy az Orbán-kormánnyal kapcsolatban felmerült jogállamisági kérdések, illetve az Európai Unió működésével szembeni szkeptikus nézetei miatt halasszák el a magyar soros elnökséget, és vagy a belgák duplázzanak, vagy egyszerűen Magyarországot kihagyva a sorból Belgium után Lengyelország következzen.

A témában még vitát is rendeztek az Európai Parlamentben 2023 májusában, de az idén júniusi EU-csúcsot megelőzően több EP-képviselő Daniel Freund német politikus vezetésével nyílt levelet is írt a tagállamok vezetőinek, amiben azt kérték, hogy halasszák el ezt.