A neves svájci lap főszerkesztője szerint Orbán Viktor egy karizmatikus politikus

2024.07.09. 17:52
Roger Köppel a Die Weltwoche svájci hetilap főszerkesztője Orbán Viktor motivációjáról, a kijevi utazás kulisszatitkairól, a háború brüsszeli megítéléséről és a németországi helyzetről is nyilatkozott nemrég.

„A legnagyobb tisztelettel vagyok Orbán Viktor iránt, mert sikerült neki egy közepes méretű ország vezetőjeként súlycsoportja felett játszani” – mondta Roger Köppel, a Die Weltwoche svájci hetilap főszerkesztője a Mandinerrel közösen készített podcastben.

A beszélgetésben szó volt többek között arról:

  • „A legnagyobb tisztelettel vagyok Orbán Viktor iránt, mert sikerült neki egy közepes méretű ország miniszterelnökeként a saját súlycsoportja felett játszani. Ezt a politikai sikerének köszönheti, annak, hogy egy karizmatikus politikus, aki tartja magát az alapelveihez – akkor is, ha kritizálják. Mindig a jókat kritizálják az életben, a rosszakat nem, azok hamar eltűnnek.”
  • „Az Európai Uniót felkészületlenül érte az akció. Felbolydult méhkasként viselkednek a vezetői. Mert mit keres Orbán Zelenszkijnél és Putyinnál? A nárcisztikus sértettség is közrejátszik a viselkedésükben, hiszen bármelyik uniós politikus szívesen elhaladt volna a kamerák előtt a vörös szőnyegen.”
  • A hazáját illetően a főszerkesztő elárulta: nem várható el, hogy a médiaorgánumok dicsérjék az embert, ha egyedülálló lehetőséget kap arra, hogy jelen legyen egy ilyen békemissziónál.
  •  „Néhány újságíró-kolléga gratulált, hogy nagyszerű, amit Orbán csinál. Majd meglátjuk, hogy le merik-e ezt írni. Az ilyen történelminek is mondható események ki fognak váltani valamit. A béke magja az, amit most elültettek. És elkerülhetetlenül hatást fog kifejteni.”
  • Németországról azt mondta, hogy a politikusok a német nép nélkül kormányoznak. „A választásokkor mindent megígérnek, aztán sutba dobják azokat. Egyáltalán nem veszik komolyan a népet Németországban” – mondta.
  • Az újságíró szerint fontos, hogy az oroszbarátság kezdeményezése egy olyan országból induljon ki, amely Németország és Oroszország között fekszik. „Egy közepes vagy kisebb országból, amelyik annyit szenvedett az oroszoktól, mint Önök. Pimaszságnak tartom, hogy a magyarok és Orbán szemére vetik, hogy Putyin-barát” – tette hozzá.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök július 1-jén Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel. A találkozó keretében a magyar miniszterelnök hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a következő hat hónapra.

A magyar miniszterelnök még július 2-án Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. Ezután Moszkvába ment, hogy megbeszélést folytasson az ukrajnai háború rendezéséről. Videóinterjúban a moszkvai látogatásához „hasonlóan meglepő” találkozókat ígért erre a hétre is. A miniszterelnök gépe vasárnap délután fel is szállt, és kelet felé vette az irányt.

Orbán Viktor hétfőn közösségi oldalán tudatta, hogy pekingi látogatása után ismét felszállt a repülőgépe, amely Washingtonba indult. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok fővárosában július 9. és 11. között találkozót tartanak a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői.

A Die Welt című német újság véleménycikkben írt Orbán Viktorról és a magyarországi soros elnökségről, és sorra vette az EU-s megbízatás lehetőségeit és előnyeit. Erről itt írtunk.