Egész Ukrajna gyászba borult az orosz légicsapások után

2024.07.09. 12:16
Gyásznapot hirdettek Ukrajnában, miután Oroszország súlyos rakétatámadást intézett az ország nagyvárosai ellen. A támadási hullám egyik célpontja az a rákkezelésre és szervátültetésre specializálódott kijevi gyermekkórház volt, amelyet európai szinten is fontos létesítményként tartanak számon.

Gyásznapot tartanak Ukrajnában, miután Oroszország az elmúlt hónapok egyik legsúlyosabb rakétatámadás-hullámát indította, melyben legalább 41 ember meghalt és 166 megsebesült – írja a BBC.

Országszerte rengeteg épület eset az orosz támadások célpontjává, de a legalattomosabb támadás Kijev első számú gyermekkórháza ellen irányult. Ukrajna legnagyobb gyermekgyógyászati intézményét egy orosz rakéta szinte a földdel tette egyenlővé. A rakétacsapásnak több halálos halálos áldozata és sebesültje van, de a romok alatt még mindig folyik a túlélők keresése.

Oroszország tagadja, hogy a kórház lett volna a hadseregük célpontja, és azt állítja, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta darabjai találták el az egészségügyi intézményt. Ukrajna eközben egy orosz cirkálórakéta maradványait találta a helyszínen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „brutálisnak” nevezte a támadást, orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint pedig „véres bűnözőnek” minősítette.

A civilizált világ vezetői – köztük az új brit miniszterelnök, Sir Keir Starmer – elítélték a támadást. A munkáspárti kormányfő bejegyzésében arról írt, hogy „ártatlan gyermekek megtámadása a legelvetemültebb cselekedet”, és megígérte, hogy a brit kormányváltás után is támogatni fogja Kijevet.

Joe Biden amerikai elnök „az orosz brutalitás szörnyű emlékeztetőjének” nevezte a csapásokat, és közölte, hogy hamarosan bejelentik az ukrán légvédelmi rendszerek további támogatását.

Zelenszkij beszámolója szerint Oroszország több mint 40 rakétát lőtt ki hétfőn, és csaknem 100 épületet rongált meg Kijevben, Dnyipróban, Krivij Rihben, Szlovjanszkban és Kramatorszkban.

A kijevi kórháznál – amely egyébként rákkezelésre és szervátültetésre specializálódott –, a robbanás helyszínén készült képeken infúzióra kötött gyermekek láthatók, akik a sérült létesítmény előtt ülve várják az evakuálást. A mentők a romok között kutattak túlélők után, bár nem volt világos, hogy hányan vannak még a romok csapdájában.

Kijev gyászol

Hétfő délután Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta, hogy 16 ember, köztük hét gyermek sérült meg a kórházat ért csapás következtében. Közleménye szerint a háború kezdete óta ez volt a legsúlyosabb támadás Kijevben, így elrendelte, hogy kedden eresszék félárbócra a zászlókat. Emellett lemondták az összes szórakoztató rendezvényt.

A támadást követően megszólalt Elina Szvitolina ukrán teniszezőnő is, aki a tisztelet jeléül fekete szalagot viselt, amikor hétfő délután a wimbledoni teniszbajnokság 16. fordulójában játszott. A meccs utáni interjúban a könnyeivel küszködve mesélt arról, hogyan élte meg a tragédiát.

Nem volt könnyű ma a mérkőzésre koncentrálni. Reggel óta nehéz volt olvasni a híreket. Rendkívül nehéz volt a pályára menni

– mondta Szvitolina.

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója szerint az elmúlt hónapokban egyre több civil áldozatot követelt a háború, mivel Oroszország felújította légi hadjáratát. Egy nemrégiben készült jelentés szerint az elmúlt csaknem egy évben május volt a leghalálosabb hónap a civil áldozatok számát tekintve.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.