Orbán Viktor a török elnökkel tárgyalt

2024.07.10. 08:01
Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról.

A tárgyaláson megvitatták az orosz–ukrán háború ügyét. Orbán Viktor a magyar békemisszió támogatását kérte arra tekintettel, hogy a konfliktusban Törökország volt az eddigi egyetlen sikeres közvetítő – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor magyar idő szerint kedd este érkezett az amerikai fővárosba, ahol részt vesz a NATO július 9-e és 11-e között zajló csúcstalálkozóján. A miniszterelnök gépe a többi állam- és kormányfőéhez hasonlóan az Andrews légibázison landolt.

Az észak-atlanti szervezet csúcstalálkozójának programjain kívül Orbán Viktor több kétoldalú tárgyalást is folytat NATO-tagállamok vezetőivel is. 

Békemisszióra indult a magyar kormányfő

A magyar miniszterelnök még július 2-án utazott Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. Ezután a kormányfő Moszkvába repült, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta, és vele – vélhetően – az ukrajnai háború lehetséges lezárásáról is szót váltottak.

Ezt követte a magyar miniszterelnök váratlan útja Pekingbe, ahol Hszi Csin-ping államfővel tárgyalt, majd onnan indult a jubileumi NATO-csúcs helyszínére.

Orbán Viktor kedden a közösségi oldalán reagált a hétfői, Kijev elleni orosz rakétatámadás hírére.

A kormányfő szerint a támadás igazolta a félelmeket, az orosz–ukrán háború kegyetlensége szintet lépett. A miniszterelnök úgy látja, hogy a világhatalmaknak el kellene vezetniük Oroszországot és Ukrajnát a tűzszünethez és a béketárgyalásokhoz.