Donald Trump elvágná Európát az amerikai hírszerzéstől, de ez fordítva is elsülhet

2024.07.11. 17:20
Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt csökkentené a hírszerzési információk megosztását Európával és a NATO-tagországokkal a Politico szerdai cikke szerint, amelyben a tervekről értesült tisztviselők beszéltek a tudomásukra jutott javaslatról és annak lehetséges következményeiről. A hírzárlat része lenne annak a tervnek, amely az amerikai támogatás és együttműködés csökkentésére irányul a védelmi szövetségen belül.

Donald Trump amerikai elnökjelölt a hírszerzési információk megosztásának csökkentését fontolgatja a NATO tagjaival – írja a Politico szerdai cikkében.

A republikánus jelölt ezzel esetleges elnöksége idején elvágná a szövetségeseket az Egyesült Államoktól származó olyan információktól, amelyek segítettek Ukrajnának az Oroszország elleni védekezésben – állítják a tervekről értesült tisztviselők.

Három európai és egy magas rangú NATO-tisztviselő a lap szerint elárulta, hogy a javaslatról az elnökjelölt tanácsadóival folytatott megbeszélések során szereztek tudomást. Az egyeztetések az Egyesült Államok bevonásának csökkentésére irányuló szélesebb körű tervekről szóltak a 32 országot tömörítő szövetségben.

Információk szerint Trump tanácsadói közölték a szövetséges országokkal, hogy a csökkentett hírszerzési megosztás része lenne annak a tervnek, amely az amerikai támogatás és együttműködés csökkentésére irányul a NATO-ban.

A Trump-kampány szóvivője nem válaszolt a megkeresésre, ehelyett a TruthSocialon közzétett nyilatkozatra hivatkozott, miszerint a volt elnök „helyreállítja a békét, és újjáépíti az amerikai elrettentő erőt a világ színpadán”. A hírszerzés visszafogása egy esetleges jövőbeli Trump-kormányzat alatt a tisztségviselők szerint téma volt az e heti NATO-csúcson is.

Veszélyeztetné Európát, létfontosságú volt Ukrajnában

Az amerikai hírszerzési megosztás csökkentése alááshatja Európa képességét, hogy ellenálljon egy orosz támadásnak, amennyiben Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy dönt, hogy Ukrajnán túlra is kiterjeszti katonai műveleteit a kontinensen – vélekedtek a megszólaló források.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke bővítette a külföldi szövetségesekkel megosztott, különösen az Oroszországgal kapcsolatos hírszerzési információk körét. Nem világos, hogy a Trump-kormányzat az információmegosztás korábbi szintjére való visszatérést fontolgatja-e, vagy esetleg a további csökkentést is.

A hírszerzési információk megosztása a NATO-tagok között és Ukrajnával elengedhetetlenül fontos volt Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójának elhárításához, valamint más destabilizáló orosz tevékenységek leleplezéséhez és meghiúsításához Európában és azon túl

– mondta John Brennan, a CIA korábbi igazgatója. William Burns, a jelenlegi vezető 2022-ben a Georgia Techen tartott beszédében azt mondta, hogy az amerikai hírszerzés „létfontosságú” volt az ukrajnai háborúban.

A partnerek megtorló akciókba kezdhetnek

Az információcsere azonban nem egyoldalú, a megszólaló tisztviselők felhívták a figyelmet, hogy egy esetleges amerikai hírzárlat esetén az európai partnerek is megtorló akciókba kezdhetnek, visszatarthatnak az Egyesült Államoknak szükséges információkat.

Majdnem olyan káros, mint az európai szövetségeseinkkel való együttműködés megszüntetése, az a tény, hogy valószínűleg visszatartják tőlünk az értesüléseket, tekintve, hogy Trump elég gyorsan és lazán kezeli a titkos információkat

– mondta egy volt magas rangú amerikai tisztviselő. „Vannak dolgok, amiket a szövetségeseink tudnak, amit mi nem, és amire számítunk, ha bizonyos forrásokról van szó” – tette hozzá.

Az amerikai szövetségesek a NATO-konferencián is figyelmeztettek erre a veszélyre. Ahogy az egyik európai tisztviselő mondta, „az információmegosztás gyakran kétirányú forgalom”.