Szijjártó Péter: Ha nem állítjuk meg a háborút, Ukrajna el fog pusztulni

2024.07.11. 14:22
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút adott a CNN-nek Washingtonban. A tárcavezetőt a NATO-csúcstalálkozóval kapcsolatos reményeiről, az ukrajnai békéről és az amerikai–magyar kapcsolatokról is kérdezték. A miniszter szerint Ukrajnában a helyzet egyre rosszabbodik, kijelentette, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt idején a két ország kapcsolata jobb volt, mint valaha.

Az a stratégia, amit az EU és a NATO az elmúlt két és fél évben követett, egyszerűen nem hozott semmilyen eredményt, mert a helyzet egyre rosszabbodik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Jake Tapper, a washingtoni CNN The Lead With Jake Tapper című műsorának vendége volt Washingtonban.

A magyar tárcavezetőt a július 9. és 11. között tartott 2024-es washingtoni NATO-csúcstalálkozóval kapcsolatos reményeiről, az ukrajnai béke lehetőségéről, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump republikánus elnökjelölt kapcsolatáról kérdezték. Az interjúról a külügyminiszter több bejegyzést is megosztott közösségi oldalán csütörtökön.

Szijjártó Péter a CNN műsorában többek között arról beszélt, hogy: 

  • Magyarország az elmúlt két és fél évben közvetlenül szembesült az ukrajnai háború hatásaival, a háborút pedig meg kell állítani. „Az a stratégia, amit az EU és a NATO az elmúlt két és fél évben követett, egyszerűen nem hozott semmilyen eredményt, mert a helyzet egyre rosszabbodik” – mondta a külügyminiszter. „Tehát ha nem vagyunk képesek megállítani a háborút, akkor több ezer – tíz- vagy százezer – ember fog meghalni, és Ukrajna el fog pusztulni” – tette hozzá. A tárcavezető úgy látja, hogy „amit az elmúlt két és fél évben tettünk, az egyszerűen nem volt sikeres”.
  • Véleménye szerint a területi integritás olyan alapelv, amelyet tiszteletben kell tartania mindenkinek, azonban a konfliktusnak nincs megoldása a csatatéren. „Oroszország még mindig ott van, Oroszország, az orosz hadsereg nyomul előre, Ukrajna nem tudott sikereket elérni a csatatéren” – mondta. Szerinte a harctér helyett a tárgyalóasztalhoz kellene fordulni, szorgalmazni kell a tárgyalások megkezdését. „Tehát nem a harctéren van a megoldás, hanem a tárgyalóasztal, a diplomácia, a diplomáciai csatornák, az egymással való beszélgetés és a párbeszéd kell, hogy átvegye ennek a helyét” – jelentette ki a magyar külügyminiszter.
  • Hozzátette, hogy tapasztalati alapján jobbak voltak az amerikai–magyar kapcsolatok, amikor Donald Trump volt az Amerikai Egyesült Államok elnöke, „előtte és utána ez a kapcsolat tragikus volt politikai szempontból”. Úgy véli, hogy a republikánus elnökjelölt nyeri a választásokat, akkor „sokkal nagyobb reményünk van a jó kapcsolatokra, ezért a két vezető, Orbán miniszterelnök úr és Trump elnök úr nagyon jó személyes kapcsolatot, nagyon jó barátságot ápol”.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Washingtonban kijelentette, hogy Magyarország a NATO július 9. és 11. között esedékes csúcstalálkozóján is az ukrajnai tűzszünet és a béketárgyalások mielőbbi megkezdése mellett fog érvelni.

A tárcavezető szerint az ukrajnai háború továbbterjedésének esélye napról napra nő, ezért kulcsfontosságúnak nevezte a kedden kezdődő NATO-csúcsot. Az eseményen szerdán a harminckét szövetséges ülésezett, csütörtökön kerül sor a NATO–Ukrajna Tanács ülésére.