Terrortámadást akadályoztak meg Oroszországban

2024.07.11. 21:29
Megakadályozott az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy ortodox templom elleni terrortámadást Majkop városában, az Oroszországhoz tartozó Adigeföldön.

Az FSZB szerint a közép-ázsiai származású gyanúsított, aki az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet követője, a templom papjának és őrének meggyilkolására készült, és fel akarta gyújtani az épületet. A terepet felderítette, a támadás tervét kidolgozta, valamint házilagos gyújtószerkezeteket állított össze.

A gyanúsított azt tervezte, hogy a támadásról készítendő videofelvételeket megosztja az interneten, és külföldre szökik. A férfit elfogták, és több bizonyítékot, köztük a terrorszervezet zászlaját foglalták le nála. A hatóságok szerint beismerő vallomást tett – írta az MTI.

A dagesztáni Derbentben június 23-án fegyveresek támadtak meg egy templomot és egy zsinagógát, Mahacskalában pedig egy templomot és egy zsinagóga közelében lévő közlekedési ellenőrző pontot.

Az incidensek következtében 22 ember, köztük 15 rendőr és nemzeti gárdatag életét vesztette, több mint húszan megsebesültek. Az öt fegyveres elkövetőt likvidálták, személyazonosságukat megállapították.