Karanténba zárnák Orbán Viktor frakcióját az Európai Parlamentben

GettyImages-2147874816
2024.07.12. 21:36
Pedro López de Pablo, az Európai Néppárt kommunikációs igazgatója pénteki felszólalásában közölte, hogy tárgyalások folynak arról, hogy „karanténba” zárják a „szélsőjobboldalt és Putyin barátait”. A Patrióták Európáért képviselőcsoport elleni fellépést a néppárti szóvivő azzal indokolta, hogy nem szeretnék, ha ilyen EP-tagok képviselnék az intézményt. Információk szerint a PfE frakciót az Európai Parlament vezető tisztségeiből is kizárnák, csökkentve befolyásukat a jogalkotásra. Közben Clara De Melo Ponce, a liberálisok szóvivője Orbán Viktor békemissziójával magyarázta, hogy a kormányfő nem szólal fel az EP jövő heti ülésén.

Az Európai Néppárt arról tárgyal a szocialistákkal és liberálisokkal, hogy „karanténba” zárják a „szélsőjobboldalt és Putyin barátait” – írja a Telex Pedro López de Pablo, a pártcsalád kommunikációs igazgatójának pénteki felszólalása alapján.

A politikust arról kérdezték, hogy az Identitás és Demokráciánál (ID) alkalmazott karantént alkalmazzák-e a Patrióták Európáért (PfE) új csoportjánál is, főként hogy a képviselőcsoport egy tagot leszámítva teljesen átment Orbán Viktor új frakciójába.

A karanténról szóló tárgyalásokat Pedro López de Pablo az ülés előtt tartott tájékoztatón azzal indokolta, hogy választott posztokról van szó, és nem akarják, hogy ilyen EP-tagok képviseljék az intézményt.

Az Európai Parlament vezető tisztségeinek nagy részéről – az elnökről, a 14 alelnökről és az öt, adminisztratív feladatokért felelős questorról – a jövő heti nyitóülésen döntenek, a testület eljárási szabályzata szerint megválasztásuknál „tekintettel kell lenni a politikai nézetek méltányos képviseletére”. A többi vezető pozíció, a jogalkotást előkészítő szakbizottságok elnöki és alelnöki posztjai a következő utáni hétre maradnak.

Az előzetes hírek szerint a Patrióták Európáért frakciót itt is kizárnák a vezető helyekről, csökkentve befolyásukat a jogalkotásra.

Telex beszámolója szerint Alonso de Mendoza, a Patrióták Európáért szóvivője, a spanyol Vox párt tagja pénteken három bizottságot – a jogit nem – sorolt fel, aminek a vezetésére számítanak. A mezőgazdasági bizottság vezető pozíciójában bíznak, azonban elnököt kell választaniuk, a jelöltről kedden döntenek.

Információk szerint az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) képviselőcsoportja szeretné a jogi szakbizottság élére ültetni az egyik tagját, amit bár sokan elleneztek a középpárti nagykoalícióból, de végül alkut kötöttek a néppártiakkal, és elcserélték az agrárügyi bizottsággal. Ezt a néppárti López de Pablo nem erősítette meg, hangsúlyozta, hogy az alakulásig nincs semmi eldöntve.

Nincs napirenden Orbán Viktor felszólalása

Az Európai Parlament jövő heti ülése az első azóta, hogy Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A parlamentben szokás szerint ilyenkor állam- vagy kormányfői szinten mutatnák be az elnökségi programot, azonban Orbán Viktor miniszterelnök felszólalása nincs napirenden, amit a liberálisok nevében Clara De Melo Ponce is megerősített.

A liberálisok szóvivője azt a magyarázatot adta, utalva a magyar kormányfő „békemissziónak” nevezett utazásaira, hogy „gondolom, látták, mit csinál”.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a magyar miniszterelnök látogatásai nem arattak osztatlan sikert az unióban, többekben visszatetszést kellett, ahogy Orbán Viktor összemosta a soros elnökséget a „békemissziójával”. A liberális szóvivő azt állította, hogy emiatt nincs a napirenden a magyar miniszterelnök felszólalása.

(Borítókép: Orbán Viktor az Európai Tanács csúcstalálkozóján tartott kerekasztal-beszélgetés előtt az EU székházában 2024. március 22-én. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)