Orbán Viktor átadta Putyin „cár ajándékát”; Trump „áruló” – megérkeztek a reakciók a találkozóra

2024.07.12. 07:29
Több reakció is érkezett Orbán Viktor és Donald Trump amerikai elnökjelölt találkozójára, amelyre hajnalban került sor.

Mint írtuk, a magyar kormányfő órákkal ezelőtt, egy nagyon gyors villámlátogatás keretében találkozott az Egyesült Államok volt elnökével.

Tárgyalás Trump elnök úrral a békéről. A nap jó híre: ő meg fogja oldani!

– közölte Orbán Viktor a Békemisszió 5.0 címmel közzétett posztban. Cikkünkben arról is beszámoltunk, hogy a miniszterelnök azóta ismét a levegőben van.

Sokan kritizálták Donald Trumpot

Érdekesség, hogy a kormányfő a NATO háromnapos csúcstalálkozójának zárását is kihagyta azért, hogy Trumppal találkozhasson, amire többek közt a Fox News is felhívta a figyelmet (a csatornának még a találkozó előtt beszélt egy forrás arról, hogy a miniszterelnök idő előtt távozott a meetingről emiatt). Az egyeztetéssel kapcsolatban kérdéseket küldtek Trump kampánycsapatának is, de ők nem árulták el nekik, hogy miről lesz szó a két vezető találkozóján.

A meetinget Trump kritikusai közül sokan kritizálták. Még olyan megszólaló is volt, aki árulásnak minősítette ezt a volt elnök részéről. 

Trump találkozója Orbánnal a NATO-csúcstalálkozóval párhuzamosan, közvetlenül Orbán Putyinnal és Hszivel folytatott megbeszélése után, az Egyesült Államok olyan elárulása, amely a múltban kongresszusi vizsgálatokat vagy még rosszabbat eredményezett volna

– vélekedett például David Rothkopf, a The Daily Beast újságírója és politikai kommentátora az X-en.

Eközben Olga Lautman, a Center for European Policy Analysis (CEPA) kutatóközpont Kelet-Európával és Oroszországgal foglalkozó főmunkatársa azt írta: „Miközben a NATO csúcstalálkozót tart, az orosz média arról számol be, hogy az oroszok bábuja, Orbán, megoszthatja Trumppal az Oroszországtól és Kínától gyűjtött információkat a terrorista Oroszország Ukrajnára vonatkozó értelmetlen tervéről.” 

Orbán Viktor átadta Putyin cár ajándékát? 

 „Az orosz propagandisták azt állítják, hogy Orbán közvetítőként működik, és üzeneteket közvetít Putyintól Trumpnak és fordítva” – írta mindeközben Julia Davis, a szintén a The Daily Beasthez köthető orosz médiamonitor létrehozója. 

Davis utóbb egy videót is megosztott arról, hogy az orosz állami tévé egyik műsorában már a találkozó előtt is tárgyaltak Orbán Viktor és Donald Trump egyeztetéséről, és arról beszéltek, hogy szerintük a Zelenszkijjel, Putyinnal és Hszi Csin-pinggel folytatott találkozók is ezzel nyernek értelmet. 

„A Trumppal folytatott találkozója a legfontosabb” – mondták a műsorban a Davis által megosztott leirat szerint. Utaltak arra is, hogy szerintük elsősorban Ukrajnáról lesz szó a találkozón, és hogy Trump lesz az „elsődleges haszonélvezője Orbán békemissziójának”. Majd utaltak arra is, hogy szerintük Putyintól is üzenetet vihet a kormányfő Donald Trumpnak.

Átadja neki a cár ajándékát, vagy az elnök ajándékát 

– hangzott el a műsorban, majd arra is utaltak, hogy Donald Trump a mostani helyzetben nem vállalhat fel egy személyes találkozót Putyinnal (emellett Zelenszkij vagy Hszi Csin-ping sem fogadná most), de a találkozó útján Orbán közvetíthetett az orosz elnök és az amerikai elnökjelölt közt.

Helyette Orbán Viktor vesz részt ezeken a találkozókon. Donald Trump külügyminisztereként cselekszik

– mondták a műsorban, majd azt is hozzátették, hogy „Orbán Viktor egy nagyszerű ajándékot” adott ezzel Donald Trumpnak. Az erről szóló részlet alább megtekinthető.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit pénteken is percről percre követjük ebben a cikkünkben.