Orbán Viktor legfőbb hadiipari szövetségesét akarták eltenni láb alól az oroszok

2024.07.12. 09:08
A NATO diplomatái szerint Oroszország állhat a legnagyobb európai fegyvergyártó cég vezetőjének meggyilkolására irányuló meghiúsult terv mögött, amiért cége támogatja Ukrajnát.

A szövetség két magas rangú diplomatája szerint az Armin Papperger, a düsseldorfi székhelyű Rheinmetall vezérigazgatója elleni állítólagos összeesküvést az európai NATO-államok elleni szélesebb körű orosz szabotázs- és hibrid támadási kampány részeként kezelik. Az összeesküvésről először a CNN számolt be – írta meg a Financial Times.

Egy Papperger biztonságát ismerő személy szerint a cégvezető körüli intézkedések „a legmagasabb szintűek” voltak – hasonlóan Olaf Scholz német kancellár védelméhez.

Bár Papperger azt mondta, hogy nem tudja megerősíteni az összeesküvés részleteit, azt mondta, hogy szerinte a vázlat tartalmazza az eredeti CNN-jelentést, amely szerint az amerikai hírszerzés leleplezte a törekvést, és riasztotta a német hatóságokat, amelyek aztán képesek voltak meghiúsítani az összeesküvést.

„Szerintem a CNN nem csak a köldökét nézi” – mondta, amikor az amerikai műsorszolgáltató történetének hitelességéről kérdezték.

Papperger 2023-ban vonta magára a Kreml haragját, amikor bejelentette, hogy harckocsigyárat akar építeni Ukrajnában, amit az orosz külügyminisztérium megsemmisítéssel fenyegetett.

Egyre több az orosz szabotázskísérlet

A nyugati hírszerző szolgálatok az elmúlt hónapokban arra figyelmeztettek, hogy Oroszország egyre több szabotázskísérletet hajt végre Európában, a tervek többek között németországi katonai támaszpontok ellen irányulnak.

A szövetséges hírszerzési figyelmeztetések növekvő súlya ellenére diplomaták szerint a német kormány a washingtoni NATO-csúcstalálkozón igyekezett lekicsinyelni Papperger ügyét.

A CNN jelentése szerint a merénylet egyike volt azoknak az orosz terveknek, amelyek célja az ukrán háborús erőfeszítéseket támogató védelmi ipari vezetők meggyilkolása Európa-szerte.