Több mint 48 óra elteltével élve mentettek ki egy bányászt a lengyelországi baleset után

2024.07.13. 19:50
Csodával határos módon két nap elteltével élve sikerült kimenteni azt a bányászt, aki a lengyelországi Rydultowy szénbányában rekedt a mélyben, miután a térséget erős földrengés érte.

Élve mentettek ki egy mélyben rekedt vájárt több mint 48 órával a lengyelországi, sziléziai Rydultowy szénbányában bekövetkezett baleset után – közölte szombaton a TVP Info lengyel hírtelevízió az MTI beszámolója szerint.

Csütörtök reggel 1150 méter mélységben erős földrengés érte a térséget, benne a bányát, ahol éppen 78 vájár dolgozott. Közülük a nap folyamán 76-ot sikerült kimenekíteni, egy férfit viszont holtan találtak.

Mint ahogy azt az Index megírta, újabb földrengésveszély, valamint a metángáz megnőtt sűrűsége miatt meghatározhatatlan időre fel kellett függeszteni a mentőakciót. A kimentett bányászok közül 17-et kórházba szállítottak, közülük egy szenvedett komolyabb sérüléseket, de állapotát stabilnak minősítették. Többségüket időközben hazaengedték.

A TVP Info hírtelevízió beszámolója szerint a föld alatt rekedt vájár eszméleténél volt, amikor a mentőegységek eljutottak hozzá. A RMF FM kereskedelmi rádió azt közölte, hogy helikopterrel kórházba szállították.