„Hiábavaló erőfeszítés” Ukrajnába küldeni az amerikai precíziós fegyvereket?

2024.07.13. 13:19
Az egykor csodafegyverként jellemzett Excaliburok gyakorlatilag nagy papírnehezékké váltak az orosz elektronikai hadviselés következtében, a The Wall Street Journal értesülései alapján hetekkel a frontra kerülésük után vissza kell hívni őket.

Az orosz elektronikus hadviselés használhatatlanná tette az Egyesült Államokból érkező precíziós rakétákat az Ukrajna elleni háborúban – írta a The Wall Street Journal.

A GPS-irányítású M982 Excalibur típusú fegyvereket 2022-ben szállították az Oroszország által megtámadott államba. A szakértők azt mondták róluk, hogy „nagy fájdalmat fognak okozni az oroszoknak”. Ukrán tisztek elmondása alapján egyes darabokat hadba állításuk után mindössze pár évvel kellett visszavonni a frontról.

Az orosz hadsereg a vártnál gyorsabban alkalmazkodott az új típusú fegyverekhez. Az afgán és és iraki háborúkban jól működő rakétákat az oroszok könnyen hatástalanítani tudják a fejlett elektronikai haditechnikának köszönhetően –

például hamis koordinátákat adnak a lövedékeknek, vagy egyszerűen kikapcsolják a gyújtószerkezetüket, így becsapódás után nem robbannak.

A szovjetek még az 1980-as években kezdték el feljeszteni az elektronikus hadviselésüket, hiszen az Egyesült Államok ekkor kezdett komolyabban foglalkozni a precíziós, irányított rakéták kifejlesztésével. „Az oroszok nagyon jók lettek az irányított fegyverek zavarásában” – mondta William LaPlante védelmiminiszter-helyettes. 

Több fegyver vált hatástalanná az elektronikus hadviselés következtében

Nem ez az első eset, hogy az oroszok ellenszert találtak egy Ukrajnában használt nyugati fegyverrel szemben. A Boeing és a svéd Saab által fejlesztett földi indítású, kis átmérőjű bombák (GLSDB) 2024 elején kerültek a támadás alatt álló országba, viszont nem sokkal később ki is vonták őket a harcmezőről – szintén az orosz elektronikus hadviselés miatt, írja a Mandiner a The Wall Street Journal cikke alapján. Ilyen sorsra jutottak a nyugatról Ukrajnába szállított GMLRS rakéták, amelyek jóval pontatlanabbak az orosz ellentámadások miatt.

Az Excaliburokat katonai szakértők csodafegyverként jellemezték, viszont a Kreml többször hangoztatta, hogy egyik nyugati rendszer sem akadályozhatja meg őket a győzelemben, azok Ukrajnába szállítása „hiábavaló erőfeszítés”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.