Kreml: Oroszország elítéli a politikai erőszakot

2024.07.14. 13:40
Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára a Donald Trump volt amerikai államfő és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen elkövetett merénylettel összefüggésben.
  • Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen a Pennsylvania állambeli Butler városában, egy választási gyűlésen, amely a politikus utolsó ilyen nyilvános gyűlése volt a republikánus párt országos jelölőgyűlése előtt.
  • Az elnökjelöltet a biztonsági személyzet védőgyűrűjében vitték le a színpadról, miután Trump beszédének megkezdése után mintegy hat perccel a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették, majd a vérző fülét fogó elnökjelöltet közösen levitték a színpadról.
  • A merénylőt, a republikánusként regisztrált 20 éves Thomas Matthew Crooksot a helyszínen megölték. Információk szerint egy közeli épület tetejéről nyitott tüzet Donald Trumpra, a választási gyűlés biztonsági kerítésén kívül. Rajta kívül egy néző is meghalt a helyszínen, kettő pedig súlyosan megsérült.
  • Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért, egyúttal hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Az incidenst követően a republikánus elnökjelöltet kórházba vitték, amit azóta már elhagyott.
  • A Fehér Ház szombat késő esti közlése szerint Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal a merényletet követően. A jelenlegi amerikai elnök az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, hangsúlyozva, hogy nincs helye az erőszaknak Amerikában.

„Oroszország mindig is elítélte, és mi is határozottan elítéljük az erőszak minden megnyilvánulását a politikai küzdelem során” – mondta Dmitrij Peszkov. A szóvivő szerint az elnökválasztási küzdelem alatt világossá vált, hogy Trump élete veszélyben forog.

Miután számos kísérlet történt arra, hogy Trumpot eltávolítsák a politikai színtérről, előbb jogi eszközök, bíróságok, az ügyészség segítségével, a jelölt politikai hiteltelenítésére és lejáratására tett kísérletekkel, minden külső megfigyelő számára nyilvánvalóvá vált, hogy az élete veszélyben van

– fogalmazott.

Peszkov azt hangoztatta, hogy Moszkva nem hiszi, hogy az elnökjelölt likvidálására tett kísérletet a jelenlegi hatóságok szervezték meg, de a történteket az a légkör idézte elő, amelyet ez a kormányzat teremtett a politikai küzdelem alatt.

Mint mondta, a kormányzat a nemzetközi színtérről „akarva-akaratlanul átvitte munkamódszereit a belpolitikára”, ahol szintén megjelent „az erőszakos döntések stílusa”. A szóvivő Oroszország nevében részvétét fejezi ki az elhunytak családjának, és mielőbbi felépülést kíván azoknak, akik megsebesültek a Trump elleni merényletben.

Az MTI szerint Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Rosszija 24 televízió műsorában azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államokban „az elnök elleni merényletkísérlet sajnos olyan hagyomány, amely kezd normává válni”. Emlékeztetett rá, hogy tucatnyi hasonló bűncselekményt követtek el amerikai államfők és elnökjelöltek ellen.

Sorra reagálnak a világ vezető politikusai

Mint ismert, Donald Trumpot támadás érte a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton. Már az első hírek is arról szóltak, hogy legalább két ember meghalt. A támadót a titkosszolgálat emberei lelőtték. Időközben Trump már elhagyhatta a kórházat, és Joe Bidennel is beszélt telefonon. A merénylet hírére sorra reagálnak a nemzetközi és magyar politikusok, vezető személyiségek. A világ vezetői elítélték a történteket és a politikai erőszakot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „megdöbbenéssel” értesült a Donald Trump elleni merényletről vasárnap reggel.

Az ilyen erőszaknak nincs létjogosultsága és helye sehol a világon. Megkönnyebbülve értesültem arról, hogy Donald Trump biztonságban van, és mielőbbi felépülést kívánok neki. Részvétemet fejezem ki a támadás áldozatának. Erőt kívánok mindenkinek, akit megrázott ez az esemény. Kívánom, hogy Amerika megerősödve kerüljön ki ebből

– írta bejegyzésében. 

Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy mindenkinek el kell ítélnie a történteket, erőszaknak nincs helye Amerikában, egyúttal köszönetet mondott a titkosszolgálat embereinek a gyors beavatkozásért. Hozzátette, a történtek részleteivel kapcsolatban információkat vár a hatóságoktól. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mély megdöbbenését fejezte ki vasárnap a Donald Trump ellen elkövetett támadás miatt az X-en közzétett üzenetében, amelyben leszögezte: a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak. Josep Borrell,  az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén az X-en emelte fel szavát a merényletkísérlet ellen, és elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket. 

Robert Fico szlovák miniszterelnök is megszólalt a támadással kapcsolatban. A szlovák kormányfő úgy fogalmazott: „Nem a Donald Trump elleni támadás az első, amely során egy békepárti politikus volt a célpont”. Orbán Viktor miniszterelnök az X-en közölte, hogy imádkozik Trumpért ezekben a „sötét órákban”. További reakciókról az alábbi cikkünkben olvashat bővebben.