Brüsszel meghosszabbította az Iránnal szembeni szankciókat

2024.07.15. 14:27
Az Európai Unió egy évvel, 2025. július 27-ig meghosszabbította a vezető nélküli légi eszközök gyártása és Oroszországnak való átadása, valamint a Közel-Keleten és a Vörös-tenger térségében tevékenykedő fegyveres csoportoknak nyújtott katonai segítség miatt az Iránnal szemben bevezetett korlátozó intézkedések hatályát – közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

A külügyminiszterek tanácsa által írásbeli eljárás útján elfogadott intézkedés lehetővé teszi az Európai Unió számára, hogy szankciókkal sújtsa azokat, akik az ukrajnai háborúban használt pilóta nélküli légi járművek (drónok) fejlesztése és szállítása mellett rakéták gyártásában és Oroszországnak való átadásában vesznek részt.

Az uniós tanács május 14-én kiterjesztette a korlátozó intézkedések uniós keretének hatályát, válaszul az iráni drón- és rakétaprogram által a Közel-Keleten és a Vörös-tenger térségében működő fegyveres csoportoknak és szervezeteknek nyújtott támogatásra.

12 ember és 7 szervezet a listán

Az Európai Unió tavaly október 20-án vetett ki először szankciókat az iráni drónok szállítása és ukrajnai bevetése miatt. Akkor három iráni személy, valamint egy szervezet került jegyzékbe. Az Európai Unió Tanácsa novemberben további két személyre és két szervezetre vetett ki szankciókat az

Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért felelős irániakkal szemben.

A tanács májusban és júniusban a szankciók hatályát a Közel-Keleten és a Vörös-tenger térségében tevékenykedő, a régió békéjét és biztonságát aláásó fegyveres csoportokra és szervezetekre, valamint azok képviselőire is kiterjesztette.

A listán jelenleg 12 ember és 7 szervezet szerepel.

A büntetőintézkedések az Európai Unióba való beutazási tilalomra és az itt tárolt pénzeszközeik befagyasztására terjednek ki. Ezenfelül uniós országok állampolgárai és az unió területén bejegyzett szervezetek és bankok nem bocsáthatnak pénzügyi eszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére.

A szankciórendszer emellett magában foglalja a távközlési eszközök megfigyelésére szolgáló berendezések, valamint a belső elnyomásra felhasználható berendezések Iránba történő kivitelének tilalmát is. Tilos a pilóta nélküli légi járművek, valamint a rakéták fejlesztéséhez és gyártásához használt alkatrészek kivitele is az EU-ból Iránba – összegezte az MTI.