Hatvanhárom EP-képviselő kéri Magyarország szavazati jogának felfüggesztését

2024.07.15. 20:43
A felfüggesztés fő kezdeményezője az észt haderő volt parancsnoka, Riho Terras, kereszténydemokrata politikus, akit további 62 képviselőtársa támogatott abban, hogy levelükben Magyarország szavazati jogának felfüggesztését kérjék az Európai Unió vezetésétől.

Kérésük egyik fő oka Orbán Viktor békemissziója volt, melyet azért kritizáltak, mert véleményük szerint a magyar miniszterelnöknek az Európai Unió soros elnökeként nem volt joga tárgyalni Moszkvával és Pekinggel − írta meg a hvg.

Mi az Európai Parlament alulírott tagjai felszólítjuk önöket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye alapján Magyarország szavazati jogát felfüggesszék a tanácsban.

– olvasható a levélben, amelynek Ursula von der Leyen, Charles Michel és Robert Metsola a címzettje. A levél írói felróják azt is, hogy szerintük Orbán Viktor nem veszi figyelembe az ukrán feltételeket, hanem mindenáron tűzszünetet akar.

„Az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége alig kezdődött meg, de Orbán miniszterelnök már most jelentős károkat okozott azzal, hogy visszaélt az elnöki szereppel” − áll a levélben.

A 63 aláíró végül azt kéri a felsorolt uniós vezetőktől, hogy: „figyelembe véve a fenti hatalmi visszaéléseket, felszólítjuk önöket, hogy a kármentés érdekében haladéktalanul lépjenek a tettek mezejére. Erre ráadásul nemcsak az EU hitelességének megőrzése miatt van szükség, hanem a jelenlegi geopolitikai helyzet is ezt követeli meg. Olyan komoly lépésekre van szükség, mint amilyen Magyarország szavazati jogának felfüggesztése a tanácsban, ugyanis a gyakorlat azt mutatja, hogy a helyzetre vonatkozó puszta szóbeli rosszallás hatástalan”.