Azonosították a Trump elleni merénylet halálos áldozatát

2024.07.15. 11:58
Önkéntes tűzoltóként azonosították a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merénylet halálos áldozatát. A szemtanúk és a családja szerint nem hezitált az 50 éves férfi, hanem azonnal családja elé ugrott, és testével védte szeretteit. A halott bátorsága előtt még Joe Biden elnök is lerótta kegyeletét.
  • Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen a Pennsylvania állambeli Butler városában, egy választási gyűlésen, amely a politikus utolsó ilyen nyilvános gyűlése volt a Republikánus Párt országos jelölőgyűlése előtt.
  • Az elnökjelöltet a biztonsági személyzet védőgyűrűjében vitték le a színpadról, miután Trump beszédének megkezdése után mintegy hat perccel a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették, majd a vérző fülét fogó elnökjelöltet közösen levitték a színpadról.
  • A merénylőt, a republikánusként regisztrált 20 éves Thomas Matthew Crooksot a helyszínen megölték. Információk szerint egy közeli épület tetejéről nyitott tüzet Donald Trumpra, a választási gyűlés biztonsági kerítésén kívül. Rajta kívül egy néző is meghalt a helyszínen, kettő pedig súlyosan megsérült.
  • Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért, egyúttal hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Az incidenst követően a republikánus elnökjelöltet kórházba vitték, amelyet azóta már elhagyott.
  • A Fehér Ház szombat késő esti közlése szerint Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal a merényletet követően. A jelenlegi amerikai elnök az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, hangsúlyozva, hogy nincs helye az erőszaknak Amerikában.

Corey Comperatore-t, a pennsylvaniai Buffalo Township önkéntes tűzoltóságának korábbi tűzoltóparancsnokát azonosították, mint az áldozatot, akit szombaton lelőttek a Donald Trump ellen elkövetett merénylet közepette – írta meg a The Guardian. „Hős volt, aki megvédte a lányait. Felesége és lányai most élték át az elképzelhetetlent” – írta Comperatore nővére, Dawn Comperatore Schafer a Facebookon közzétett bejegyzésében.

A kisöcsém most töltötte be az 50. életévét, és még annyi dolgot kellett volna megtapasztalnia. A gyűlöletnek nincsenek határai, ahogy a szeretetnek sincsenek. Imádkozzatok a sógornőmért, az unokahúgaimért, az édesanyámért, a nővéremért, értem és az unokahúgaiért és az unokaöccseiért, mert ez olyan, mint egy szörnyű rémálom, de tudjuk, hogy ez a fájdalmas valóságunk

– írta.

Pennsylvania állam rendőrsége azonosította a másik két sebesültet is: az 57 éves David Dutcht a pennsylvaniai New Kensingtonból és a 74 éves James Copenhavert a pennsylvaniai Moon Townshipből. Mindkettőjük állapota stabil.

A hős tűzoltó

Comperatore felesége és lánya leírta a gyűlésen történteket, és elmondta, hogy az apa villámgyorsan a családja védelmére kelt, amikor a lövések eldördültek.

Ő védte a testemet a felénk érkező golyótól. Szerette a családját. Igazán szeretett minket – annyira, hogy egy golyót is bevállalt értünk

– írta lánya, Allyson Comperatore egy Facebook-bejegyzésben.

Felesége, Helen Comperatore a közösségi oldalán tette hozzá: „Megbocsáthatatlan, aminek a drága lányaim tanúi voltak.”

Josh Shapiro, Pennsylvania demokrata párti kormányzója elrendelte, hogy a zászlók félárbócra ereszkedjenek „a tegnap este Butler megyében, Trump volt elnök mellett tartott nagygyűlésen történt tragédia elismeréseként, valamint Corey Comperatore, egy Butler megyei férj és apa tiszteletére, aki az eseményen való részvétel közben vesztette életét”.

A Fehér Ház sajtótájékoztatóján Joe Biden is lerótta kegyeletét, mondván, hogy Comperatore a családját védve halt meg. Comperatore családja nevében GoFundMe-kampány is indult, amely gyorsan túllépte az adománygyűjtési célt.

LinkedIn-profilja szerint Comperatore projekt- és szerszámmérnökként dolgozott a JSP-nél, egy műanyaggyártó cégnél a pennsylvaniai Butlerben.