III. Károly magánlevelet küldött Donald Trumpnak

GettyImages-1147718379
2024.07.15. 15:36
  • Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen a Pennsylvania állambeli Butler városában, egy választási gyűlésen, amely a politikus utolsó ilyen nyilvános eseménye volt a Republikánus Párt országos jelölőgyűlése előtt.
  • Az elnökjelöltet a biztonsági személyzet védőgyűrűjében vitték le a színpadról, miután Trump beszédének megkezdését követően mintegy hat perccel, a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették, majd a vérző fülét fogó elnökjelöltet közösen levitték a színpadról.
  • A merénylőt, a republikánusként regisztrált, 20 éves Thomas Matthew Crooksot a helyszínen megölték. Információk szerint egy közeli épület tetejéről nyitott tüzet Donald Trumpra, a választási gyűlés biztonsági kerítésén kívül. Rajta kívül egy néző is meghalt a helyszínen, kettő pedig súlyosan megsebesült.
  • Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért, egyúttal hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Az incidenst követően a republikánus elnökjelöltet kórházba vitték, amelyet azóta már elhagyott.
  • A Fehér Ház szombat késő esti közlése szerint Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal a merényletet követően. A jelenlegi amerikai elnök az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, hangsúlyozva, hogy nincs helye az erőszaknak Amerikában.
  • Christopher Wray FBI-igazgató vasárnap hangsúlyozta, hogy a nyomozás még kezdeti szakaszban van. Egyik prioritásuk, hogy feltárják a 20 éves elkövető indítékát. Mindeddig a közösségimédia-oldalain sem találták nyomát fenyegető írásoknak vagy bejegyzéseknek.

Károly király magánlevelet írt Donald Trumpnak vasárnap, a volt amerikai elnököt ért merényletkísérletet követően – közölte a Buckingham-palota hétfőn az abcNews értesülése szerint. A levelet a washingtoni Brit Nagykövetségen keresztül kézbesítették.

Nem tesszük közzé a magánlevelezés tartalmát, de biztosra vehető, hogy a gondolatok összhangban vannak a miniszterelnök által közöltekkel

– számolt be a palota, utalva Keir Starmer brit kormányfőre. 

Keir Starmer brit miniszterelnök korábban kijelentette: megdöbbentették a sokkoló jelenetek a gyűlésen. „A politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye a társadalmunkban, lélekben a támadás áldozataival vagyok” – mondta. 

Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban szürreális élménynek nevezte, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Azt is közölte, hogy a történtek miatt átírta a jelöltállító gyűlésre eltervezett beszédét.

(Borítókép: III. Károly és Donald Trump 2019. június 3-án. Fotó: Toby Melville / WPA Pool / Getty Images)