Szemtanúk levideózták a merénylőt, de a biztonsági szolgálatot nemigen érdekelte

2024-07-14T001559Z 222963500 RC2MU8AW5UBV RTRMADP 3 USA-ELECTION
2024.07.15. 14:33
Szemtanúk videói kerültek elő arról, amint felveszik, ahogy a merénylő felmászik a lövési helyére, pozícióba helyezi magát, majd elsüti a fegyverét. Egyesek elkezdtek kiabálni, hogy lövész van a tetőn, és fegyver van nála, de a biztonságiakat vagy nem érdekelte, vagy annyira lassan reagáltak, hogy a lövésznek volt ideje beállítani a puskáját, és több lövést is leadni, míg végül a mesterlövészek leszedték. A titkosszolgálat egyelőre vizsgálja, hogy ki hibázott.
  • Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen a Pennsylvania állambeli Butler városában, egy választási gyűlésen, amely a politikus utolsó ilyen nyilvános gyűlése volt a Republikánus Párt országos jelölőgyűlése előtt.
  • Az elnökjelöltet a biztonsági személyzet védőgyűrűjében vitték le a színpadról, miután Trump beszédének megkezdését követően mintegy hat perccel, a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették, majd a vérző fülét fogó elnökjelöltet közösen levitték a színpadról.
  • A merénylőt, a republikánusként regisztrált 20 éves Thomas Matthew Crooksot a helyszínen megölték. Információk szerint egy közeli épület tetejéről nyitott tüzet Donald Trumpra, a választási gyűlés biztonsági kerítésén kívül. Rajta kívül egy néző is meghalt a helyszínen, kettő pedig súlyosan megsérült.
  • Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért, egyúttal hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Az incidenst követően a republikánus elnökjelöltet kórházba vitték, amit azóta már elhagyott.
  • A Fehér Ház szombat késő esti közlése szerint Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal a merényletet követően. A jelenlegi amerikai elnök az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, hangsúlyozva, hogy nincs helye az erőszaknak Amerikában.

A Trump-beszéden lövöldöző férfi hasra feküdt, célba vette a politikust, és lövéseket adott le a tömegbe, mielőtt a neki szánt golyókkal találkozott, amelyek megölték őt. A TMZ megszerzett egy videót, amelyen a merénylő fekszik, és tüzet nyit a volt elnökre.

Amint a golyók elkezdtek záporozni, hallani lehet az emberek sikoltozását a földön, és egy tömeges tülekedés zajlott. Pillanatokkal később hallani lehet a bejövő lövéseket is, a mesterlövészek a fegyverest eltalálták, mindezt a kamera előtt.

A látogató, aki felvette a merényletet, visszahúzta a kamerát a fegyveresre, miután a testőrök lövései hallatszottak, és a merénylő ott feküdt élettelenül. Hallani lehetett, ahogy valaki a kamerán kívül azt mondja: „Pontosan ezért van szükségünk erre a kibaszott Trumpra.”

A felvételt készítő férfi elmondta, hogy a feleségével a fák hűsítő árnyékából nézték a beszédet, amikor a felesége észrevette, hogy valaki mászik fel a tetőre. Elmondása szerint megpróbálták figyelmeztetni a hatóságokat, vagy bárkit, aki figyel rájuk, de senki nem volt hajlandó meghallgatni őket. Ugyanezt mondta egy másik szemtanú a BBC-nek is.

„Mélységes biztonsági hiba”

Egy új felvétel is előkerült a merényletről, amely a közösségi médiában járt körbe, és teljesen megdöbbentő minden oldalról. Megmutatja, hogy a lövész pillanatokkal azelőtt, hogy felállította volna a fegyverét, célba vette és megpróbálta megölni az exelnököt, és ezt bizony sokan látták.

Az operatőr rögzítette az egész jelenetet, és látható, hogy a 20 éves Thomas Matthew Crooks megpróbálta meghúzni magát, miután feljutott egy épület tetejére a gyűlés főterén kívül – de nem végzett túl jó munkát, mert sokan észrevették, és néhányan még szóban is megpróbálták jelezni a helyzetét a helyszínen sétáló rendőröknek.

Végül láthatjuk, ahogy Crooks végigkúszik a tetőn, ahol képes volt felvenni a pozíciót, és egy maréknyi lövést leadni a tömegbe és Trumpra, de végül nem találta el a célpontját. Ahogy látszik is, elég sok idő telt el, és Crooks valahogy képes volt úgy beállítani fegyverét, hogy a bűnüldöző szervek nem vették észre, mielőtt meghúzta volna a ravaszt. Ezt jelenleg széles körben súlyos biztonsági hibának minősítik.

Vannak videók és szemtanúk beszámolói, amelyek arra utalnak, hogy a titkosszolgálat tudott a merénylőről, csak lassan reagáltak a helyzetre, de egyértelmű választ nem adnak egyelőre, csak annyit közöltek, hogy vizsgálják, hogyan történt a dolog.

(Borítókép: Donald Trump 2024. július 13-án. Fotó: Brendan McDermid / REUTERS)