Kész az Orbán-terv, minden uniós miniszterelnök megkapta

2024.07.15. 08:37
„A merénylet előtt két nappal vacsoráztunk Trump elnökkel, tisztában volt vele, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy ne tudjon visszatérni és rendet tenni. De már akkor látszott, hogy olyan erő és lendület van benne, hogy nem fogja olcsón adni a bőrét” – értékelte egy interjúban a miniszterelnök politikai igazgatója a Donald Trump elleni merényletet. Szerinte a magyarok ismerik a háborús propaganda természetét.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyet az alábbiak szerint lehet összefoglalni:

  • Szerinte van három-négy nagy-, illetve középhatalom, amelyek döntő szerepet tudnak játszani mint közvetítők a háborúban. Ezek az Egyesült Államok, Euró­pa, Kína, valamint Törökország. „Ezek az országok elsődlegesek és kulcsfontosságúak akkor, ha valaki valódi béketeremtésben gondolkodik.”
  • A kormány békemissziójáról úgy nyilatkozott, hogy mindenhova azzal a céllal indultak el, hogy feltérképezzék, mennyi és milyen esélye van a békének. Szerinte Kína és Törökország elkötelezett a béke mellett, ahogy Donald Trump is, aki „ha újra az Egyesült Államok elnöke lesz, akkor rövid úton saját maga fog békét teremteni. Az európaiak és a mostani amerikai adminisztráció azonban a háború folytatása mellett teszi le a voksát.”
  • A tárgyalások, a békemisszió első szakaszának tapasztalatairól, illetve a magyar javaslatokról a miniszterelnök írásban tájékoztatta az Európai Tanács vezetőit – mondta Orbán Balázs, aki szerint az Orbán-terv „most már ott fekszik minden uniós miniszterelnök asztalán. Reális helyzetértékelés, reális célok és megfelelő ütemezés – erre épül a mi megközelítésünk.”
  • „Önmagában az a tény, hogy ezek a találkozók kéthetes intervallumban létrejöttek, azt mutatja, hogy Magyarországnak komoly szerepe lehet a közvetítésben” – összegezte, majd hozzátette, hogy Magyarország alkalmas közvetítő, „most pedig az a feladatunk, hogy összerakjuk ezt az új megközelítést, és Orbán Viktor tervéről megpróbáljuk meggyőzni az Európai Unió tagállamait.”
  • Szerinte az Egyesült Államok kulcsszerepet tölt be abban, hogy mikor állhat be változás a háborúpárti vezetők hozzáállásában, hiszen az európai politika teljesen kiüresedett. „Ebben a kérdésben az európai stratégiai autonómia csak mítosz. Az európaiak követik a Biden-adminisztrációt, amely viszont a politikai túlélésért folytatott küzdelemmel van elfoglalva.”
  • Orbán Balázs szerint Donald Trump nyíltan kampányol a béke üzenetével. „Én is részt vettem azon a tárgyaláson, ahol ismét megerősítette, hogy a legfontosabb szándéka a béke megteremtése. De először neki is kulcsfontosságú a politikai felhatalmazás megszerzése, így kezdeményezés a következő hónapokban ebből az irányból sem várható. Pont ezért javasoljuk Európának, hogy ha szeretnénk a rendezésben döntő szerepet betölteni, akkor most kellene lépni” – összegezte a miniszterelnök politikai igazgatója.
  • Orbán Balázs: „Gyűlnek a baljós árnyak. A nemzetközi politika egyre bonyolultabb, mivel egyre sokasodnak az olyan szervezetek, amelyek nem reagálnak jól a világ hatalmi egyensúlyának megváltozására, ezért nagyon nehéz az együttműködéseket fenntartani.” A politikai igazgató elmondta, hogy a legutóbbi ­NATO-csúcson Magyarországon kívül 31 tagállam egyetértett egy NATO-n kívüli misszió előkészíté­sében, ami ­óriási biztonsági kockázatot és az eszkaláció veszélyét rejti magában.
  • „De megegyeztünk Jens Stoltenberg jelenlegi és Mark Rutte leendő NATO-főtitkárral is arról, hogy hazánk ebből kimarad, így nem válunk háborús féllé.”
  • Szerinte eljött a szuverenitás korszaka, ami azt jelenti, hogy a világ úgy változott meg, hogy különböző erőközpontok emelkednek ki. „Ezért a mi megközelítésünk, hogy a háborús konfliktusok és a gazdasági értelemben vett blokkosodás – a hozzá kapcsolódó szankciós politika és a kereskedelmi háború – nem szolgálják a következő évtizedekben mindenki számára fontos stabil, új világrend kialakulását.”
  • A Donald Trump elleni merényletről pedig úgy fogalmazott, hogy „Mi, magyarok ismerjük a háborús propaganda természetét: semmi sem drága, ha a békepárti hangok elhallgattatásáról, diszkreditálásáról van szó. Ez pedig a közéletben olyan hullámokat vet, aminek a végén sorban jönnek a hasonlóan erőszakos cselekmények. A merénylet előtt két nappal vacsoráztunk Trump elnökkel, tisztában volt vele, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy ne tudjon visszatérni és rendet tenni. De már akkor látszott, hogy olyan erő és lendület van benne, hogy nem fogja olcsón adni a bőrét. Szerencsénkre így is lett.”