Heves viharok sújtják Torontót, Drake otthonát is elárasztotta a víz

2024.07.17. 09:51
Három hatalmas viharból származó rekordmennyiségű eső árasztotta el Toronto egyes részeit, áramkimaradásokat okozott, az autósok a városon átvezető autópályán rekedtek.

A kanadai környezetvédelmi hivatal jelentése szerint kedden csaknem 100 milliméter eső esett Torontóban, ami felülmúlta a város 1941-ben felállított napi rekordját − számolt be róla a BBCA vihar miatt több mint 167 ezer ügyfél maradt áram nélkül a Toronto Hydro szerint. Az Ontario-tó torontói szigetén található Billy Bishop repülőtérről is több járat késett vagy törölték.

A közösségi oldalakon látható képek és videók súlyos áradásokat mutattak városszerte, autók kerültek víz alá, és a Union Station lépcsőin zúdult le a víz. A népszerű kanadai rapper, Drake egy 24 órán keresztül elérhető videót tett közzé az Instagramon, amin látszik, hogy torontói otthonának, a „The Embassy”-nek egy részét árasztotta el a víz. „Remélem, ez csak eszpresszó Martini” − írta, miközben a videón látható, amint iszapos barna víz tölti meg a szobát.

A Don Valley Parkwayt, a Don folyó mellett lévő autópályát mindkét irányban lezárták az áradás miatt. A 410-es ontariói főutat szintén lezárták, és a rendőrség arra számít, hogy a munkások a takarítás idejére még egy napig nem nyitják meg.

A hatóságok közölték, hogy legalább 14 embert mentettek ki, köztük egy embert, akit autója tetejéről hoztak le. A torontói tűzoltósághoz számos hívás érkezett liftekben rekedt emberektől, miután a városközpont területén munkaidőben elment az áram.

A meteorológusok szerint a keddi rekordmennyiségű csapadékot három egymást követő vihar okozta, amely a várost érte.

Három óra alatt 25 százalékkal több eső esett, mint amennyit általában júliusban szoktunk kapni a sok zivatarral és viharrendszerrel, amely átvonult

− mondta Dave Phillips meteorológus a CP24 helyi hírcsatornának.

A Torontói és Regionális Természetvédelmi Hatóság arra figyelmeztetett, hogy a város vízparti területei különösen hajlamosak az áradásra. Torontóban több mint egy tucat folyó és patak található, ami miatt a város érzékeny az emelkedő vízszintre.

Toronto polgármestere, Olivia Chow azt mondta, nem tudja, miért nem zárták le korábban a Don Valley Parkwayt. Hozzátette, hogy a város „masszívan befektet” a tisztítási munkálatokba, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló áradás. Torontót 2013-ban egy intenzív és költséges júliusi vihar sújtotta, amely legalább 300 000 embert hagyott áram nélkül, és több mint 1000 utast kellett kimenteni egy elárasztott vonatból.