Alkoholmentes sörkertet nyit München, az Oktoberfest otthona

2024.07.17. 08:57
München, a világhírű német Oktoberfest sörfesztivál otthona csütörtökön megnyitja első alkoholmentes sörkertjét, ezzel is reagálva a bulizó társaságok megváltozott fogyasztási szokásaira és a nyilvános alkoholfogyasztással kapcsolatos növekvő frusztrációra.

A bajor főváros főpályaudvarának közelében található Die Null kizárólag üdítőitalokat, mocktaileket, gyümölcsleveket, vizet és alkoholmentes söröket kínál majd a vendégeknek, ezzel próbálva megfosztani a területet lepukkant imidzsétől − írta meg a The Guardian.

A közeli éttermek, szállodák és kulturális helyszínek üzemeltetői, akik közösen üzemeltetik majd a sörkertet, már régóta panaszkodnak arra, hogy a vonatokkal érkező turisták a helyiekkel együtt mértéktelenül iszogatnak, és ez összhangban van München sörparadicsomként való globális megítélésével.

A szabadtéri létesítmény vendégei magukkal hozhatják majd ételeiket, és ingyenes élő koncerteket tartanak zenekarok, kórusok és szólóművészek, valamint táncesteket és ifjúsági partikat. München célja, hogy a terület „felértékelődjön”, és ismét „a társadalom középpontjába kerüljön” − közölte a városvezetés, mivel Németországban folyamatosan csökken a sörfogyasztás.

Florian Schönhofer bártulajdonos, a Die Null egyik támogatója szerint a vállalkozás célja nem az alkoholtól való végleges elfordulás, hanem annak megmutatása, hogy vannak vonzó alternatívák. Schönhofer szerint az elmúlt 20 évben a szakmában eltöltött idő alatt „a határok felbomlását” tapasztalta az alkohollal kapcsolatban, és „az öltönyös fiataloknak eszük ágában sincs sört inni munkaidő után az ingázó vonaton”.

Elmondta, hogy a tervekre adott reakciók eddig pozitívak voltak. „Ennek ellenére valószínűleg veszteségesek leszünk” − tette hozzá a Die Zeit című hetilapnak, megjegyezve, hogy míg vannak olyan vendégek, akik egy éjszaka alatt 10 sört is meg tudnak inni, addig 10 gyümölcslevet kevesen rendelnének.

Egy önkormányzati munkacsoport azon dolgozik, hogy visszaszorítsa a lármás, alkoholtól fűtött tömegeket a müncheni pályaudvarról és a városi parkokból, hogy biztonságosabbá és hívogatóbbá tegye azokat, miközben csökkenti az erőszakos bűncselekményeket és a kábítószer-kereskedelmet. A Die Null, amelyet a város polgármestere, Dieter Reiter nyit meg, szeptember 15-éig, azaz alig egy héttel az Oktoberfest kezdete előttig működik.