Szijjártó Péter: Hidegháborús hangulatban nem lehetséges a környezet megóvása

2024.07.17. 07:02
Civilizált kelet-nyugati együttműködés nélkül, hidegháborús hangulatban egészen egyszerűen nem lesz lehetséges az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérése, a környezet megóvása – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ fenntartható fejlődéssel foglalkozó magas szintű fórumán azt hangoztatta, hogy a világszervezet által néhány éve kitűzött klímavédelmi célok teljesítése az egész Föld jövőjét érinti.

A tavalyi volt a világtörténelem legmelegebb éve, az elmúlt évtized volt a legmelegebb évtized valaha. Tehát jól látszik, hogy hosszú távon a környezet védelme rendkívül fontos kérdés kell hogy legyen

− mondta.

„Hogyha a világpolitika meghatározó országai nem beszélnek egymással, ha megszakítják a diplomáciai csatornákat, ha képtelenek a kulturált együttműködésre, akkor az egész bolygó jövője szempontjából fontos kérdések tekintetében sem fogunk tudni eredményeket elérni” − figyelmeztetett.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy ily módon az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérése, a környezet megóvása globálisan egyszerűen nem lesz lehetséges, ha a világpolitika meghatározó államai továbbra sem lesznek hajlandóak egymással beszélni.

„Civilizált kelet–nyugati együttműködés nélkül a bolygó jövőjét érintő fontos kérdésekben nem lehet eredményt elérni. Hidegháborús hangulatban a környezetvédelmi célok, a fenntartható fejlődési célok nem lesznek elérhetőek” − vélekedett.

A miniszter szerint itt Magyarország jó példával tud elöl járni, ennek alátámasztására pedig kijelentette, hogy a paksi atomerőmű bővítése egyrészt bizonyítja azt, hogy a nukleáris energia minden ideológiai támadás dacára képes nagy mennyiségű áram termelésére megbízható és fenntartható módon.

Emellett arra is felhívta a figyelmet a józan ész reményének megtartását emlegetve, hogy a projektben az orosz fővállalkozó amerikai, német és francia alvállalkozókkal dolgozik együtt. „Azaz van lehetőség, van remény a józan észre alapuló nemzetközi együttműködésre, még azok között is, akik a politikában most egyelőre nem hajlandók egymással még csupán beszélni sem” − húzta alá.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.