Újabb ország csatlakozott a magyar soros elnökség elleni bojkotthoz

2024.07.18. 19:48
Dánia nem vesz részt miniszteri szinten az Európai Unió Tanácsának a magyar soros elnökség által szervezett informális ülésein, tiltakozásul Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott tárgyalásai miatt – jelentette be csütörtökön a dán külügyminiszter.

„A kormány egyértelműen el akar határolódni attól, ahogyan a magyar uniós elnökség az első heteiben kezelte Ukrajnát” − jelentette ki Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter a dán parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának adott írásbeli válaszában. Hozzátette, hogy Dánia egyelőre csak köztisztviselőket küld a magyarországi informális találkozókra.

Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország a múlt héten közölte, hogy csak köztisztviselőket küld a Magyarországon tartandó informális találkozókra. „Az elnökség alatti magyar magatartás káros, és ennek következményei kell hogy legyenek. Svédország ezért nem vesz részt politikai szinten a júliusi informális miniszteri találkozókon” – mondta erről Jessica Roswall svéd uniós miniszter és biztosjelölt a svéd állami hírügynökségnek. 

Németország is bojkottálja a magyar soros elnökséget

Számos német minisztérium, köztük az igazságügyi és a belügyminisztérium esetében csak egy alacsonyabb rangú államtitkár vesz majd részt a találkozókon – az első egyébként jövő hétfőn és kedden lesz –, míg más minisztériumok azt közölték, hogy nem is terveznek miniszteri találkozót a közeljövőben.

Hétfőn Christian Lindner pénzügyminiszter és Cem Özdemir agrárminiszter jelentette be, hogy fontolóra veszik tervezett magyarországi látogatásuk lemondását, utóbbi azt mondta, „nagyon alaposan megvizsgálja”, hogy elutazik-e a találkozóra. A német külügyminisztérium is hasonló hangot ütött meg.

A magyar miniszterelnök beleegyezés nélküli útjaival nagy szkepticizmust és irritációt váltott ki az EU-tagállamok körében. […] A német kormány jelenleg is szorosan egyeztet az uniós partnerekkel a lehetséges reakciókról, beleértve az informális találkozókon való részvétel kérdését is

– mondta a politikus.

Bojkott Magyarország ellen

Az Európai Bizottság arra kérte biztosait, hogy az EU Tanácsának magyar elnöksége alatt ne vegyenek részt informális miniszteri találkozókon − közölte három uniós tisztviselő a Politicóval. Azzal, hogy a bizottság ehelyett köztisztviselőket küld a találkozókra, azt szeretné üzenni Budapestnek, hogy elfogadhatatlan az uniós elnökség könnyelmű kihasználása − tette hozzá az egyik tisztviselő.

Az Európai Bizottság is hasonló utat készül követni. Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a Politicónak megerősítette a döntést, miszerint csak magas rangú köztisztviselőket küldenek Magyarországra.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter reakciójában hangsúlyozta, hogy az uniós tagállamokat és intézményeket meghívták az elnökségi rendezvényekre, melyek célja a közös kihívások kezelése. Kiemelte azt is, hogy ezen a feladaton és felelősségen minden tagország és uniós intézmény osztozik.

„Az Európai Bizottság nem válogathat, hogy melyik intézménnyel vagy tagállammal hajlandó együttműködni. Ezentúl minden bizottsági döntés politikai alapon születik?” – írta a közösségi oldalán.