Döntött Ursula von der Leyen sorsáról az Európai Parlament

2024-07-18T084113Z 12883768 RC2KX8A7M3QG RTRMADP 3 EU-VONDERLEYE
2024.07.18. 14:16
A vártnál könnyebben, a megszavazásához szükséges 360 szavazatnál végül 41 szavazattal többet szerezve választották Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének az EP-képviselők, így a német politikus újabb öt évig lesz az uniós végrehajtó intézmény élén. Annak ellenére, hogy von der Leyennel immáron van elnöke az Európai Bizottságnak, még hónapok fognak eltelni míg feláll az intézmény.

Július 18-án, csütörtökön hallgatták meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Ursula von der Leyent, a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács jelöltjét az Európai Bizottság élére.

Az Európai Parlament végül úgy döntött,

újabb öt évre Ursula von der Leyent választják az Európai Bizottság élére.

A szavazáson a mandátumát már átvevő 719 képviselőből 707 szavazott, 401 támogatta, 284 ellenezte, 15 pedig tartózkodott, míg volt 7 érvénytelen szavazat.

Az immáron ismét EB-elnökké választott von der Leyen kapcsán még az európai parlamenti választások utáni elemzésükben írtuk, hogy ugyan az egykori német honvédelmi minisztert a parlamentben többséggel rendelkező jobbközép-kereszténydemokrata Európai Néppárt (EPP), a szocialista S&D, illetve a liberális Renew Europe képviselőcsoportok többségében támogatják, ám mivel a koalíció képviselőiből páran már előre jelezték, hogy nem fognak mellette szavazni, így von der Leyen az EP-választások óta több ízben is egyeztetett e képviselőcsoportokkal, illetve a zöldekkel.

Ráadásul ezen a héten tárgyalt a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által elnökölt jobboldali-konzervatív, az uniós integráció kapcsán kritikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoporttal is, hogy biztosan meglegyen a 360 támogató szavazat – azért 360 szavazatra volt szükség, mert a katalán függetlenségpárti Antoni Comín még nem vehette fel a mandátumát.

Von der Leyen meghallgatása után tartott vita során az ECR vezérszónoka, az egyébként Meloni pártjában, a Fratelli d'Italiában politizáló Nicola Procaccini arról beszélt, szerinte az Európai Néppártnak nem lett volna szabad a szocialistákkal egyeztetnie, ugyanakkor képviselőcsoportja nem foglalt állást, képviselői miként szavazzanak, azaz elméletileg szabadon választhattak a képviselőik, bár a szavazás előtt egy gyors meetinget tartottak még.

az eredmény alapján vélhetően túl sokan nem támogatták az ECR-ből, ellenben a Zöldek többsége valószínűleg von der Leyen mellett szavazott.

A Zöldek ugyanis még a szavazás napján bejelentették, ők támogatják von der Leyen újrázását, a 45 képviselőjük többsége pedig valószínűleg mellette is szavazott.

Azzal, hogy von der Leyen jelölésére immáron az Európai Parlament is rámondta az igent, most már mind a három legfőbb uniós intézménynek van vezetője:

  • most pedig a szintén néppárti Ursula von der Leyent is a bizottság élére.

Még hónapokig kell várni az új bizottságra

Miután most ismét von der Leyent választották az Európai Bizottság élére, így a jövő héten az EB-elnök fel fogja kérni a tagállamokat, hogy javasoljanak biztosokat az új bizottságába, akiket az Európai Parlament még meghallgat, illetve szavaz is róluk.

Ez időigényes folyamat, az Európai parlament a nyári szünet után fog újra ülésezni legközelebb, így a biztosok meghallgatása leghamarabb is csak augusztusban vagy szeptemberben kezdődhetne meg.

Ráadásul előtte még von der Leyennek is meg kell hallgatnia a biztosjelölteket, akiket azután majd ő javasol az Európai Parlamentnek, azaz leghamarabb is csak kora ősszel, de leginkább október környékén állhat fel az új Európai Bizottság, de amennyiben az EP valamelyik biztosjelöltet megbuktatja, akkor további hetekkel húzódhat el a folyamat.

Von der Leyen hálás az Európai Parlamentnek

A szavazás eredményének kihirdetése után Roberta Metsola EP-elnök, illetve a frissen újraválasztott Ursula von der Leyen közösen tartott egy rövid sajtótájékoztatót.

Metsola először diplomatikusan gratulált von der Leyennek az újrázáshoz, szerinte a legjobb döntés született, mivel így folytonosság lesz az előző és a mostani ötéves ciklus között. Ezenkívül örömét fejezte ki aziránt, hogy az Európai Bizottság elnöke egy erősebb, a döntésekbe jobban bevont Európai Parlamentet szeretne, ami szerinte egy win-win szituáció mindenki számára. Ezután a máltai EP-képviselő kijelentette,

Eljött az ideje, hogy a lefektetett prioritásukat valósággá változtassuk minden európai számára

– fogalmazott Metsola, aki azt ígérte, ebben az Európai Parlament partnere lesz az Európai Bizottságnak és az EP komolyan veszi a feladatát az új bizottság felállítása kapcsán.

Ursula von der Leyen először arról beszélt, hogy ez egy nagyon érzelmes és különleges pillanat a számára, majd három rövid megjegyzést tett a korábban elhangzottakhoz.

Először egy személyesebb megjegyzéssel kezdte. Elmondta, hogy nagyon hálás az Európai Parlamentnek, amiért bizalmat szavazott neki. Emlékeztetett, hogy jobban szerepelt, mint öt éve, amikor mindössze 9 szavazattal kapott többet a szükségesnél.

Ez fejlődés

– jelentette ki nevetve a láthatóan megkönnyebbült von der Leyen, amin Metsola is elmosolygott.

Szerinte az, hogy 401 képviselő támogatta, azt mutatja, hogy él a bizalom az irányába és ez is bizonyítja, hogy elismerték az Európai Bizottság elmúlt öt évének kemény munkáját.

Másodikként arról beszélt, hogy örült, hogy egy páneurópai kampányt folytatott az európai parlamenti választások előtt, hiszen járt Helsinkiben, Bukarestben, vagy például Rómában is, emellett pedig több tévévitát is rendeztek a többi elnökjelölt társaságában, ami szerinte „sokkal élénkebbé teszi az európai demokráciát”.

Zárásként az újraválasztott EB-elnök arról beszélt, hogy az elkövetkezendő hetekben felkéri a tagállamok vezetőit, hogy tegyenek javaslatot a biztosjelöltjeikre, és csak úgy mint öt éve, ezúttal is egy férfi és egy női jelöltet vár minden tagállamtól. Azt előre von der Leyen elárulta, hogy amennyiben a jelölt az elmúlt öt évben is biztos volt, akkor a folytonosság jegyében automatikusan őt fogja majd javasolni az Európai Parlamentnek, míg a többi jelölttel augusztus közepétől fog leülni.

Emellett von der Leyen azt is bejelentette, hogy csakúgy, mint öt éve, ismét egyenlő arányban szeretné a biztosi helyeket szétosztani férfiak és nők között. 

(Borítókép: Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben Strasbourgban, Franciaország 2024. július 18-án. Fotó: Johanna Geron / Reuters)